Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiovrijdag, 25 maart 2016

Ondernemers zetten een weekmarkt op in Burum
Burum - Inwoners van Burum kunnen over niet al te lange tijd in eigen dorp naar de weekmarkt. Groenteman Abel Jan Smits (47) uit Gerkesklooster-Stroobos staat al jaren elke donderdag met zijn kraam in het dorp. Binnenkort krijgt de ondernemer gezelschap van een poelier, kaashandelaar, notenhandelaar en bakker. De gemeente Kollumerland verleent medewerking. Loopt de markt goed, dan zorgt de gemeente in de toekomst ook voor een aansluitpaal voor stroom voor de kraamhouders.
Voor het zover is zal de elektriciteit waarschijnlijk van dorpshuis Toutenburg komen aan de Meihuizenstraat, waar de markt komt te staan. In eerste instantie gaat de gemeente uit van een pilot van een jaar. ,,Wij vinden het een origineel idee. Ik denk dat het wel kans van slagen heeft", reageert burgemeester Bearn Bilker.
Het idee voor de Burumer weekmarkt komt van groenteman Smits, die een winkel heeft in Gerkesklooster-Stroobos. Vorig jaar probeerden hij en andere ondernemers een weekmarkt op te zetten in Kollum, maar dat liep uiteindelijk op niets uit. De locatie - het parkeerterrein bij de Scapino - speelde daarbij een rol, denkt Smits. ,,Er was te weinig loop. Als je een markt begint moet je de mensen opzoeken, de mensen moeten niet naar jou moeten zoeken."
Burum heeft weliswaar minder inwoners dan Kollum, toch zien Smits en de andere ondernemers potentie genoeg voor een weekmarkt. Zelf komt hij al meer dan dertig jaar in Burum. De afgelopen achttien jaar staat hij er elke donderdagochtend. Hij heeft er een vaste klantenkring. ,,Een stuk of vijftig klanten is mooi genoeg op een ochtend. Het is er altijd leuk en gezellig. Met de markt zal het misschien niet direct storm lopen, maar we willen het wel proberen."
En meer kramen om je heen hebben is ook gezelliger, vindt Smits. Jappie Korporaal (45), mede-eigenaar van poeliersbedrijf Van der Bij uit Twijzel, is een van de ondernemers die zich door Smits liet overtuigen mee te gaan naar Burum. De poelier staat op meerdere markten. ,,Wij zien het wel zitten om ook hier te gaan staan. In Burum zijn niet veel winkels, voor de markt is dat voordelig. En voor de inwoners is het een kans om dichtbij boodschappen te kunnen doen."
Korporaal hoopt in mei of juni te kunnen beginnen. Hij en de andere ondernemers willen er in ieder geval een jaar voor uittrekken om de Burumer weekmarkt tot een succes te maken. ,,De ene keer lukt het wel, de andere keer niet. Dat is ook een ondernemersrisico."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties