Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Cultuurvrijdag, 25 maart 2016

Een weldaad voor ziel en zintuig
De expositie Ancient light in het Fries Museum geeft een inkijkje in de wereld van Claudy Jongstra, en is daarbij een overweldigend feest van aardse kleuren.
Voor Claudy Jongstra zit er niet zoveel verschil tussen het in zijn kracht zetten van mens of materiaal. Goed waarnemen, daar draait het om, vertelt de beeldend kunstenaar. ,,Als ik weef doe ik dat bijvoorbeeld niet op de traditionele manier. Ik laat me leiden door het materiaal, door wat dat nodig heeft. Het gaat erom zodanig richting te geven aan het textiel dat het zich optimaal kan laten zien. Net zo werk ik met mijn studenten."
Met bewondering kijkt ze naar de drie vrouwen die in een van de zalen van het Fries museum bezig zijn een installatie met uien geverfde gele strengen wol, katoen en zijde in te richten. ,,Gisteravond laat waren de meiden nog druk bezig om in Spannum alles uit te zoeken, en nu staan ze alweer hier."
Die grote betrokkenheid en gemeenschapszin doet haar echt wat. En steeds opnieuw gebruikt ze dat woord sharing. Om goed met elkaar en met de aarde om gaan. Om alles met elkaar delen. Dat niet economische, maar morele waarden leidend zijn in de omgang met elkaar. Dat ervoer ze ook weer met Irma Boom en Barend Koolhaas, verantwoordelijk voor tentoonstellings- en ruimtelijk ontwerp en curator Jorn Konijn, vertelt ze. ,,Zo stikleuk dat je elkaar daarin direct begrijpt."
In de tentoonstelling komt Jongstra haar interesse voor ambachtelijke productiemethoden, groene materialen en duurzame werkwijzen duidelijk naar voren. Haar aandacht voor leefbaarheid, biodiversiteit en kleine gemeenschappen ook. Ruime aandacht is er voor haar creatieve proces in de afgelopen twintig jaar. Schetsen, proeven en foto's van het maakproces van verschillend werk dat zich inmiddels op verschillende plekken in het buitenland bevindt, is te volgen.
En er wordt gepreludeerd op nieuwe technieken. Jongstra: ,,Twintig jaar heb ik me bezig gehouden met de techniek van het vilten. Nu kan ik dat. En plotseling fladder ik als een vlinder van het ene naar het andere materiaal. Oh, dat is ook mooi, denk ik dan als ik met klei werk of handgeschept papier verwerk in wol. Dat is ook fijn, denk ik, als ik bloemen, pitten en zaden toepas in een object."
Ancient light is een lust voor het oog, een weldaad voor de ziel. In de zaal waarin het productieproces van de werkplaats poëtisch is vormgegeven, wordt de bezoeker liefdevol bedolven onder de kwaliteiten van moeder aarde. Opgeladen aan alle rijke, aardse kleuren, rest in de grote zaal het nieuwste werk van Jongstra. Deze grote ruimtelijke installatie wacht als een zorgzame tempel van heelheid de bezoeker op om zich te laten omringen door lange strengen bewerkt textiel in wit en indigo. ,,De cirkel is de perfecte vorm, vertelt Jongstra, ,,terwijl de kleur indigo voor transformatie, voor transitie staat." Indigo oxideert namelijk aan de lucht. ,,Zo gaaf. Voor je ogen zie je de witte wol blauw kleuren." Staande in de ruimte neem je een extatisch gevoel waar, vertelt ze. ,,Je voelt contact, verbondenheid. Dat is het beeld waar ik als kunstenaar voor wil staan: voor heelheid van mens en aarde."
Ancient Light is te zien van 26 maart tot en met 8 januari 2017 in het Fries Museum

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties