Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportwoensdag, 23 maart 2016

Kinderen helpen Slagter op weg naar top
Met april in het vooruitzicht, breekt voor Tom-Jelte Slagter (26) een belangrijke periode aan. Meedoen om winst in de Ardennen-klassiekers is het doel. Gesteund door hernieuwd vaderschap hoopt hij de stap naar de wereldtop definitief te zetten.
Door Lars Goerres
Het is rustig in de straten van Nij Beets als Tom-Jelte Slagter om stipt half elf zijn auto de oprit naast zijn woning opdraait. Hij heeft er net een krachttraining in de sportschool opzitten en oogt opgewekt. Schijn bedriegt. Eenmaal aan de keukentafel van het huis waar de geboren Groninger sinds twee jaar met vriendin Evelien woont, gaat het eerst namelijk niet over wielrennen. Daarvoor hebben de terreuraanslagen in Brussel van eerder die ochtend een te grote impact op Slagters humeur.
,,Ik hoorde het net op de radio toen ik terug naar huis reed. Vreselijk wat daar gebeurt", zegt Slagter, terwijl hij zijn zoon Milan (2) een aai over de bol geeft. ,,Dat nu een vliegveld het doel is, brengt het wel erg dichtbij. Het zijn gevaarlijke plekken, maar ik probeer er niet te veel bij stil te staan. Anders word je beperkt in je dagelijks leven. En dat is wat die lui uiteindelijk willen."
Nee, Slagter stapt begin april 'gewoon’ weer in het vliegtuig, op weg naar zijn volgende koers. Via de GP Indurain en de Ronde van het Baskenland probeert de explosieve klimmer van het Amerikaanse Cannondale zich optimaal voor te bereiden op de Ardennenklassiekers, die net als in voorgaande jaren het hoogtepunt van zijn seizoen vormen.
2016 moet voor Slagter het jaar van eerherstel worden. Het voorbije wielerseizoen bracht niet wat hij ervan had verwacht. Door knieproblemen, waarvan de oorzaak nooit is achterhaald, maakte Slagter pas in maart tijdens Parijs-Nice zijn eerste koerskilometers. Zonder succes. Waar hij één jaar eerder met twee ritzeges opzien baarde, reed hij nu anoniem rond.
Het was het startsein voor een frustrerend seizoen, waarin Slagter constant achter de feiten aan fietste. De negende plaats in de Waalse Pijl vormde halverwege het enige hoogtepunt. Het zou nog tot september duren eer hij in Canada zijn enige twee seizoenzeges binnen haalde.
,,Een teleurstellend jaar", blikt Slagter terug. ,,Maar ik was verstandig genoeg te beseffen dat het geen zin had te forceren. Daar heb je alleen jezelf maar mee. Het heeft me geleerd dat het niet vanzelfsprekend is dat je lichaam goed functioneert. Je - Meer lezen? Koop het Friesch Dagblad van vandaag of bekijk onze e-paper op www.deibled.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties