Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Cultuurdinsdag, 22 maart 2016

Van rebelse schooljongen tot alltime Elfstedenheld
Wie won in 1997 de vooralsnog laatste Elfstedentocht? Henk Angenent. Veel sportliefhebbers zullen deze regelmatig terugkerende quizvraag eenvoudig kunnen beantwoorden. En de tochten van 1985 en 1986? Evert van Benthem. Ook niet al te moeilijk. Maar wie was in 1963 de beste? De gemakkelijkste vraag van allemaal. Antwoord: Reinier Paping, winnaar van de zwaarste Elfstedentocht aller tijden.
Door Lars Goerres
53 jaar na diens glorieuze zege in de 'Hel van ‘63, is Paping nog altijd een grootheid in de Nederlandse sportwereld. Waar hij ook gaat, altijd wordt hij herkend en herinnerd aan die ene dag in januari 1963. Zijn status overstijgt die van Angenent en Van Benthem. Zij zijn winnaars, Paping is een held, wiens naam tot in de eeuwigheid verbonden zal blijven aan de Tocht der Tochten.
Mark Hilberts, schaatsjournalist en -historicus bij het Friese schaatsmuseum in Hindeloopen, schreef er een boek over: Reinier Paping - Held van de Elfstedentocht. In 174 pagina’s brengt hij het leven van Paping voor, tijdens en na diens zegetocht in de Elfstedentocht van 1963 in kaart. Het zal de Nico Scheepmaker Beker (prijs voor beste sportboek van het jaar) niet winnen, maar is voor de echte Paping-fan zeker de moeite van het lezen waard.
Hilberts duikt in Papings jeugdjaren - waarin hij een rebelse schooljongen blijkt te zijn geweest - en haalt leuke anekdotes aan, zoals de opmerkelijke pauze die Paping in 1963 vlak voor de doorkomst in Bartlehiem nam, waarbij hij aan enkele toeschouwers jassen vroeg, die op het ijs legde en er vervolgens met zijn rug op ging liggen. ,,Man wat knap je daar van op", vertelt hij er later over.
En het zijn juist die laatste woorden - 'vertelt hij er later over’ - die erg storend zijn tijdens het lezen van Hilberts boek. Ze voorkomen met enige regelmaat een soepele voortzetting van het verhaal. Ook komen we enkele opmerkelijke wisselingen in werkwoordtijden en congruentiefouten tegen.
Nee, Reinier Paping - Held van de Elfstedentocht is geen literair meesterwerk. Wel een ode aan de sportman Reinier Paping die, zo lezen we, vanwege een uit de hand lopend aantal interviewverzoeken in aanloop naar de tocht van ‘85 maar liefst 750 euro per vraaggesprek vroeg. Op 18 januari werd hij 85 jaar oud. Het werd gevierd met een tentoonstelling in het schaatsmuseum. En dus dit boek.
Reinier Paping - Held van de Elfstedentocht. Mark Hilberts. Uitgeverij Bornmeer. Prijs: 15,00 euro

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties