Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldinsdag, 15 maart 2016

Geen Duitse politieke aardverschuiving
Als de regionale verkiezingen van zondag in drie Duitse deelstaten worden beschouwd als een graadmeter voor de populariteit van het ruimhartige vluchtelingenbeleid van Angela Merkel, dan heeft de bondskanselier een gevoelige tik gekregen van de kiezers. Haar conservatieve CDU deed het slecht, terwijl de anti-immigratiepartij Alternative fŁr Deutschland (AfD) als grote winnaar uit de bus kwam.
Voor het eerst heeft zich ter rechterzijde van de CDU een politieke partij genesteld waar de gevestigde orde niet omheen kan. Merkel heeft volgens critici een gat op rechts laten ontstaan waarin de AfD is gesprongen. De bondskanselier is in de afgelopen jaren naar links opgeschoven met haar besluit te stoppen met kernenergie, het afschaffen van de dienstplicht en vooral haar asielbeleid. De rechts-populistische AfD kreeg vaste voet aan de grond omdat de partij een politiek tehuis biedt aan christen-democraten die teleurgesteld zijn in het beleid van Merkel, aan Oost-Duitsers die zich achtergesteld voelen bij de Duitsers in het westen en bij hen die de instroom van honderdduizenden nieuwkomers als een bedreiging voor de Duitse cultuur en samenleving zien.
De uitslag van de verkiezingen zal niet zonder gevolgen blijven. Maar dat veel kiezers hun vertrouwen in de CDU - en de sociaaldemocratische SPD - hebben opgezegd, betekent niet dat de AfD nu haar intrede doet in het bestuur van de deelstaten. Het zal voor de andere partijen wel lastiger worden coalities te smeden, maar niemand wil met de controversiŽle AfD gaan regeren, ondanks de grote winst van de anti-immigratiepartij.
Op landelijk niveau zal Merkel het moeilijker krijgen omdat de roep binnen haar eigen partij sterker zal worden om naar rechts op te schuiven om de AfD de wind uit de zeilen te nemen. Maar betekent dit nu ook dat Merkel haar vluchtelingenpolitiek radicaal zal wijzigen? Dat ziet er niet naar uit. Haar beleid is mede gebaseerd op morele en ethische principes en het lijkt onaannemelijk dat zij om opportunistische redenen na een eerste slechte stembusuitslag van koers zal veranderen. Merkel zou volstrekt ongeloofwaardig worden als zij zou erkennen dat 'Wir schaffen das’ toch niet zou lukken.
Bovendien lijkt het erop dat de noodzaak om het beleid drastisch om te gooien, minder urgent is geworden. Met succes heeft Merkel een overkomst gesloten met Turkije op grond waarvan de Turken verreweg de meeste vluchtelingen zullen tegenhouden. Ook hebben Oostenrijk en een tiental Balkanlanden hun grenzen gesloten waardoor de migratieroute naar Duitsland praktisch is afgesloten. Naar verwachting zal Duitsland dit jaar niet nog eens een miljoen vluchtelingen hoeven op te vangen.
Ondanks dat het draagvlak voor het vluchtelingenbeleid van Merkel is afgekalfd, blijven de gevolgen daarvan mede door de gewijzigde omstandigheden binnen de perken. Dat betekent dat de positie van Merkel als bondskanselier niet ter discussie staat. Dat zal een hele opluchting voor de Europese Unie zijn. Want als er een Europese leider in de migratiecrisis blijk heeft gegeven van visie en een principiŽle opstelling, dan is het de Duitse bondskanselier. Wie zou anders het voortouw kunnen nemen?

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties