Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Cultuurdinsdag, 15 maart 2016

'Borgen’ van NNT is een onvergetelijk statement van Mafalaani
Wat bezielt iemand om naar een toneelvoorstelling te gaan die tien uur duurt? Inderdaad. Je moet wel een beetje gek zijn. Net zo gek als al die mensen die een weekeinde lang een hele serie op dvd gaan herbekijken. Toen de Deense topserie Borgen op de televisie verscheen, miste ik geen aflevering. Ik kocht zelfs daarna de dvd-box - alle drie seizoenen - en zat dagen aan de tv gekluisterd.
Het verhaal over de Deense landelijke politiek en politici met de geweldige en innemende minister-president Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) en haar cynische spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbeack) pakt je onmiddellijk beet en sleept je urenlang mee naar een wereld vol intriges, manipulaties en machinaties. Heerlijk. Gevoel van: zie je wel, zo zit die corrupte politiek in elkaar.
Diezelfde ervaring onderga je bij de marathonvoorstelling Borgen door het Noord Nederlands Toneel (NNT). Regisseuse Ola Mafaalani is er volledig, maar dan ook volledig, in geslaagd er met haar team een onvergetelijke voorstelling van te maken. Het zal haar laatste grote spektakel zijn als huisregisseur van NNT. Wat een statement laat ze hiermee achter!
Gemoedelijk
Al vanaf het eerste moment merk je dat de voorstelling heel open en gemoedelijk is. Publiek stroomt binnen, acteurs lopen over het toneel, musici van het ensemble (Eef van Breen) stemmen, een kok bereidt het eten, een technicus frummelt nog wat aan kabels. Alsof je een huiskamer binnenkomt en je aan de keukentafel gaat zitten luisteren naar de bewoners.
En dan komt de fractievoorzitter van de uiterst rechtse Vrijheidspartij Svend Altum (Harrie Piekema) een pleidooi houden over de Hollandse gehaktbal. De link naar de Nederlandse politiek is dan al snel gelegd. Daardoor krijgt Borgen nog een extra dimensie, hoewel het verhaal van de tv-serie (elf afleveringen) strikt wordt gevolgd onder toeziend oog van de maker van het origineel, Adam Price.
Het krachtige van deze bijna symbiotische voorstelling is dat je een beklemmend gevoel krijgt door de afwisseling van de verschillende werelden (privé/politiek). Zo van: we zitten hier lekker comfortabel tien uur lang luxe en elitair naar een voorstelling te kijken over het politieke en mediale circus, terwijl enkele duizenden kilometers verderop kinderen en hun ouders in blubber proberen te overleven. In de werkelijkheid.
En voordat je dat beseft, komt actrice Renée Soutendijk als de alcoholische verslaggever van TV1, Hanna Holm, met een monoloog over de vluchtelingenproblematiek en de hypocrisie van Nederland. ,,We zijn nu opeens reddeloos omdat we moeten delen wat we jaren voorheen alleen voor onszelf hebben gehouden." Ook haar tweede monoloog komt binnen. En hoe. Het maakt deze Borgen actueel, noodzakelijk en belangwekkend. Toneel zoals het hoort.
Je ziet dat de acteurs voor een groot deel gecast zijn op het uiterlijk van de acteurs uit de oorspronkelijke serie. Malou Gorter (topprestatie) als Birgitte Nyborg lijkt sprekend, alsof ze zo uit de serie is gestapt. Dat geldt ook voor Peter Vandemeulebroecke als Kasper Juul, haar perschef. Hij speelt hem grandioos en zijn woede-scène is hartverscheurend. Maar ook Bram van der Heijden als de hoofdredacteur van de tabloid Ekspres met de misselijkmakende journalistiekpraktijken, lijkt als twee druppels water op de serieacteur. Anna Drijver is meer dan overtuigend Katrine, presentatrice.
Hapjes
Alle acteurs en gastacteurs, in totaal vijftig, spelen ondergeschikt en dienstbaar aan het geheel. Mooi om te zien, mooi om mee te maken.
De voorstelling wordt gelardeerd met enkele hapjes en prettige Brechtiaanse onderbrekingen. Uren vliegen daardoor voorbij en je merkt dan dat Borgen de gekte meer dan waard is. Enige dissonant is de stoelendans (geen vaste plek, behalve voor enkele provinciale en gemeentelijke politici). Maar dat mag de unieke pret absoluut niet drukken.
Borgen door het Noord Nederlands Toneel in stadsschouwburg Groningen, 550 bezoekers. Nog te zien op 16 en 17 april in De Lawei in Drachten en op 11 en 12 juni opnieuw in Groningen

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties