Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 14 maart 2016

Heracles als voorbeeld voor Leeuwarder droom
Wr mocht Cambuur even hopen op winst, wr keerden de Leeuwarders met lege handen huiswaarts. Na de nederlaag bij Heracles (3-1) is de ploeg opnieuw hekkensluiter. In de degradatiestrijd kan Cambuur nog wat leren van de Almelors
Door Daan Rieken
Als je bij rust met 0-1 voorstaat (een mooie knal van Jack Byrne) en na rust kansloos wordt afgestraft door Heracles (goals: Wout Weghorst, Robin Gosens n Iliass Bel Hassani) kun je gerust stellen dat je een belabberde tweede helft hebt afgeleverd. Dat deed Cambuur-trainer Marcel Keizer dan ook. ,,We moeten niet 45 minuten redelijk meedoen, maar een hele wedstrijd. Dat mag je ons verwijten." Toch ligt de oorzaak van Cambuurs rotjaar dieper.
Heus, de redenen die Keizer aandroeg voor de terechte nederlaag in Almelo waren logisch. Hij had een Cambuur gezien dat na de thee verslapte; geen antwoord had op het agressieve spel van Heracles n erg slordig was in de passing. Dat is echter geen verklaring voor de penibele situatie waarin de Leeuwarders al het hele seizoen verkeren. Na twee recordbrekende eredivisiejaren dreigt nu degradatie. Slechts zeven duels resten om de laatste plaats te verlaten.
Het verval van Cambuur is onverklaarbaar, vond Wout Droste. De rechtsback maakte van 2011 tot en met 2015 de opmars van de Leeuwarders mee. De labiele eerstedivisionist werd een stuntende eredivisieverrassing. Maar voor de huidige inzinking heeft de verdediger die afgelopen zomer naar Heracles vertrok geen heldere verklaring. ,,Waar het aan ligt, weet ik niet. Aan het begin van het voetbaljaar dacht ik nog dat het pech was. Echt jammer. Al heb ik nog het vertrouwen dat het goed komt."
Om het echt goed te lten komen, is het beter te zoeken naar oplossingen dan naar oorzaken. Heracles-coach John Stegeman hielp daar gisteren desgevraagd even mee. Hij speelde in 2006 en 2007 voor Cambuur en streed vorig jaar als trainer in Almelo zelf tegen degradatie. Lang bungelde zijn ploeg onderaan, maar uiteindelijk ontliepen de Tukkers zelfs de nacompetitie. Een verbouwd stadion lanceerde hen vanaf afgelopen zomer richting subtop. Na gisteren staat Heracles zesde. Een schitterend voorbeeld voor Cambuur.
Of de Leeuwarders wat van het Almelose geheim kunnen leren? ,,Ik denk niet dat er een geheim is", pareerde Stegeman. ,,Intern rustig blijven en helder communiceren: dat is belangrijk. Daarnaast zijn wij vorig jaar heel gericht bezig gegaan met onze verdedigende organisatie. Eerst maar eens defensieve zekerheid inbouwen, daar hebben we oeverloos op getraind. Ook dit seizoen profiteren we daarvan. We hebben al negen keer de nul gehouden."
Heracles-nieuwkomer Droste bood Cambuur hoop. Hij ziet dat de Almelors baat lijken te hebben bij het moeizame voorgaande jaar. ,,Heracles heeft het heel zwaar gehad. Maar destijds is er ook een cultuurtje gecreerd van alles geven en samen doen. De beleving is daardoor heel goed."
Aan die wetenschap heeft Cambuur voor het lopende seizoen echter niets. Stegeman: ,,Ze moeten eerst proberen rechtstreekse degradatie te ontlopen. Elk van de volgende zeven wedstrijden is een finale." De Heracles-trainer hoopt dat zijn oude ploeg in de eredivisie blijft. ,,Toen ik er speelde was de club op sterven na dood, maar zaten er in de eerste divisie wel 7000 man op de tribune. Cambuur ademt een bepaalde nostalgie. Die club hoort er gewoon in te blijven."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties