Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiozaterdag, 12 maart 2016

Blauwtongfraude: lagere straffen geŽist
Dronryp/Wommels - In de blauwtongfraudezaak zijn gisteren in hoger beroep lagere straffen geŽist vanwege het lange tijdsverloop van de rechtsgang. De 61-jarige leidinggevende van een vee-exportbedrijf uit Dronryp en een 68-jarige en inmiddels gepensioneerde veearts uit Wommels hoorden in het gerechtshof in Leeuwarden een werkstraf van tweehonderd uur eisen. In september 2011 waren ze door de rechtbank nog veroordeeld tot celstraffen van zes maanden.
Tegen twee medewerkers van de exporteur, een zestigjarige man uit Berltsum en een 45-jarige man uit Hķns, werden werkstraffen van tweehonderd en honderdvijftig uur geŽist. De rechtbank had hen eerder ook voorwaardelijke celstraffen opgelegd. Daarnaast eiste advocaat-generaal Henk Dijkstra een boete van 25.000 euro tegen de BV uit Dronryp, een ton minder dan de boete die de rechtbank had opgelegd.
Vrijspraak
Het bedrijf en de dierenarts worden onder meer verdacht van fraude met de export van runderen met het blauwtongvirus, in het najaar van 2007 en het voorjaar van 2008. Het bloed van positief geteste dieren werd verwisseld met het bloed van negatief geteste dieren, zodat die toch uitgevoerd konden worden naar RoemeniŽ, Rusland, GeorgiŽ, JordaniŽ en Slowakije.
De advocaten van het exportbedrijf en de gedagvaarde medewerkers pleitten voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. De advocaat van de dierenarts in ruste pleitte voor een lichtere straf. De dierenarts heeft bekend en heeft daarbij al een tuchtrechtelijke boete gehad. Bovendien heeft de nieuwe maatschap een schikking getroffen, las hofvoorzitter Martin van Schuijlenburg voor uit het dossier.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 12 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties