Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiozaterdag, 12 maart 2016

Veel knoflook en zoetigheid in Oer t Hout
Grou - ,,Dit is nou Syrisch eten", zegt een grijnzende Hosam Ousman. Rijen witte borden met bruingele glimmende balletjes en fraai gedraaide slierten staan klaar. Het ziet eruit als gefrituurde aardappeltjes met dikke spaghetti, maar het smaakt naar gekaramelliseerde oliebol. ,,Er zit veel suiker in, wij houden van zoet eten."
De vluchtelingen houden niet alleen van zoetigheid, merkt Gerard Hoekstra van de stichting Present op. ,,Zo te ruiken is er vrij veel knoflook gebruikt. Geeft niet, goed voor de bloeddruk", lacht hij. Samen met vrijwilligster Monique Jonker heeft hij in waterhostel Oer t Hout een Meet & Eat georganiseerd voor vluchtelingen en Grousters . ,,We hebben het een keer andersom gedaan. De vluchtelingen zijn hier heel warm ontvangen. De mensen willen de inwoners van Grou op deze manier bedanken", zegt Jonker. Normaal mogen ze niet koken in de jeugdherberg. ,,Dat kan ook niet. Veel te gevaarlijk, ze gebruiken heel veel olie."
Voetbalpartijtjes
Het is een vrolijke drukte in de noodopvang. Een vrijwilliger speelt op de piano, omringd door blij klappende vluchtelingenkinderen. Intussen legt Jeroen Boerma (zeventien) met zijn vriend een versgebakken, warme appeltaart tussen de kippenvleugeltjes, meloenschijven en hartige deegpakketjes. ,,We voetballen vaak achter ons huis en steeds meer vluchtelingen kwamen mee doen. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen en hebben ze ons ook wel hier mee naartoe genomen", vertelt hij, terwijl hij zwaait naar een grote, stevige SyriŽr. ,,Hij is onze keeper. Een hele goeie."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 12 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties