Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Economiewoensdag, 9 maart 2016

HZPC betaalt flink hogere aardappelprijs over 2015
Joure - Aardappelhandelshuis HZPC in Joure heeft over het afgelopen jaar een flink hogere aardappelprijs kunnen uitbetalen aan de aangesloten pootgoedtelers dan in 2014. Dat heeft het bedrijf gisteren gemeld tijdens de presentatie van de prognoseprijzen over 2015. HZPC verwacht over de oogst een prijs te betalen van 29,50 cent per kilo. Dat is twee cent boven de prijs van een jaar eerder. Volgens het handelshuis hebben boeren een beduidend beter rendement gedraaid mede omdat er ook meer kiloís van het land kwamen.
Er kwamen iets meer pootaardappelen bij het handelshuis binnen in de geschikte maten. Pootaardappelen moeten niet te groot worden voor de afnemers omdat deze grotere knollen gemiddeld minder nieuwe geschikte aardappelen opleveren na het nieuwe groeiseizoen. Buiten deze hogere tonnage aan geschikte maten zijn er aanzienlijk meer zogenoemde bovenmaten geproduceerd. Die aardappelen leverden tien of twaalf euro per kilo op, afhankelijk van de rassen.
Directeur Gerard Backx is tevreden over de resultaten van het afgelopen jaar. ,,Oogst 2015 was een bijzonder grote oogst met veel grofte, maar desondanks nog steeds uitstekende hectare-opbrengsten binnen de pootgoedmaten. Dit jaar zal voor onze telers over het algemeen resulteren in een mooie financiŽle opbrengst. Over het laatste decennium zijn er maar een paar jaren geweest waarin de gemiddelde financiŽle opbrengst per hectare nog hoger lag."
De prognoseprijzen lagen in 2010 en 2013 op 33 cent per kilo. In die jaren kwam de uiteindelijke prijs iets hoger uit (respectievelijk 33,10 en 33,42 cent).
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties