Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiodinsdag, 8 maart 2016

Extra opvangplaatsen nodig in Fryslân
Leeuwarden - Friese gemeenten moeten veel harder hun best doen om opvangplaatsen te creëren voor vluchtelingen. Nog voor de zomer moeten minimaal 2700 plaatsen worden gevonden voor de groeiende stroom asielzoekers.
In een brief van de zogenoemde regietafel, die gisteren is verstuurd aan de gemeenten, blijkt dat er aan het eind van het jaar 7500 plaatsen beschikbaar moeten zijn. Momenteel zijn er tweeduizend plaatsen voor vluchtelingen in gebruik. Een deel van de noodopvang is volgende maand niet meer beschikbaar. Het gaat daarbij om recreatieplekken, zoals in Grou en Kollumerpomp.
Daar tegenover staat dat er 3600 plaatsen bij onder meer azc’s in voorbereiding zijn. Maar een deel daarvan is pas aan het einde van het jaar gereed. Het geplande azc is Dokkum is zelfs pas in 2017 klaar, maakte Dongeradeel onlangs bekend. Al met al verwacht de regietafel dat er aan het einde van het jaar een tekort is van minimaal 2690 plaatsen.
'De berekende tekorten zijn vooral indicatief bedoeld, en er is een grote kans dat dit een onderschatting is van de werkelijkheid. Het realiseren van opvang kan meer tijd kosten, de instroom van vluchtelingen kan groter zijn en de instroom kan pieken in de zomer’, schrijven de bestuurders.
Commissaris van de Koning John Jorritsma zal de gemeenten die tot nu toe in gebreke zijn gebleven -,,ik noem geen namen" - aan de tand voelen. ,,Er zijn goede initiatieven, maar er zijn ook gemeenten die helemaal niet acteren, of traag. Dat past niet bij de solidariteitsgedachte die nu nodig is. We zijn met 24 gemeenten en het kan niet zijn dat de een levert en dat de andere zegt: de buren doen het al, dus wij hoeven niet."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 8 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties