Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodinsdag, 8 maart 2016

Basisscholen sturen klassen naar huis
Leeuwarden - Verschillende christelijke basisscholen in Fryslân hebben gisteren leerlingen naar huis gestuurd of klassen samengevoegd omdat de docent afwezig was. Dat gebeurde in elk geval op scholen in Leeuwarden, Harlingen, Hurdegaryp, Buitenpost en Wolvega.
Normaal gesproken wordt een afwezige leerkracht vervangen, maar deze week zetten christelijke schoolbesturen alleen vervangers in die het laatste half jaar niet vaker dan twee keer bij de betreffende scholenkoepel hebben ingevallen. Op die manier willen de schoolbesturen laten zien wat de consequenties zijn van de nieuwe Wet werk en zekerheid, die 1 juli in moet gaan en waarover de Tweede Kamer morgen debatteert.
De wet bepaalt dat invallers die binnen zes maanden drie keer zijn opgeroepen, bij de eerstvolgende invalbeurt een vast contract moeten krijgen. Onwerkbaar, vinden de christelijke schoolbesturen. Zij zouden dan veel te veel mensen in vaste dienst moeten nemen. In de praktijk zullen scholen minder gebruik kunnen maken van hun invalkrachten, wat kan leiden tot lesuitval of samenvoeging van klassen. Deze week willen ze die gevolgen demonstreren.
In Leeuwarden werd groep acht van de Prins Constantijnschool in de Vrijheidswijk naar huis gestuurd. Op de Máximaschool (Zuiderburen) en de Willem-Alexanderschool (Aldlân) werden groepen samengevoegd of werden leerlingen verdeeld over andere klassen.
Op De Lichtbron in Buitenpost vervielen de lessen voor groep twee. De vaste leerkracht was ziek en de invalkracht die beschikbaar was, zou aan haar zesde of zevende invalbeurt bij scholenkoepel Noventa - waar De Lichtbron onder valt - zijn begonnen. Volgens de nieuwe wet zou Noventa die juf dus een vast contract moeten bieden. ,,Dat kunnen wij ons niet elke keer veroorloven", aldus algemeen directeur Harrie Steenstra. ,,Dan gaat Noventa failliet."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 8 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties