Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiovrijdag, 4 maart 2016

Boeren moeten hun veestapel inkrimpen
Leeuwarden - De Nederlandse melkveestapel moet inkrimpen. Alleen als melkveehouders minder koeien hebben kan aan milieu-afspraken worden voldaan.
Dat is de uitkomst van een overleg gisteren tussen de melkveesector en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken over een nieuw fosfaatrechtenstelsel.
In koeienmest zit een hoop fosfaat. Boeren mogen daarvan een bepaald maximum produceren. Vorig jaar werd 176,3 miljoen kilo fosfaat geproduceerd, 3,4 miljoen kilo (4 procent) boven het door Europa vastgestelde plafond.
De overschrijding van de fosfaatproductie komt mede door de afschaffing van het melkquotum vorig jaar april. Veel boeren hebben daarop de veestapel fors uitgebreid en stalruimte bijgebouwd. De afgelopen jaren kwamen er vooral in de noordelijke provincies veel koeien bij, blijkt uit CBS-cijfers. Dat ging het hardst in Heerenveen. Daar nam het aantal melkkoeien in vijf jaar tijd met iets meer dan 3200 dieren toe tot ruim 17.000.
De fosfaatproductie van Nederlandse melkveehouders moet met minimaal 4 procent omlaag. Boeren die voldoende grond hebben om de mest zelf kwijt te kunnen (grondgebonden veehouderij) worden ontzien, via extra fosfaatrechten. Voor boeren die weinig grond hebben betekent dat hun veestapel meer moet inkrimpen. In het ongunstigste geval moeten ze het met 8 procent minder koeien doen, meldt Van Dam de Tweede Kamer. De boeren krijgen overigens tot eind 2018 de tijd.
Wie, als de productie straks weer onder het plafond zit, zijn veestapel wil uitbreiden en zelf geen grond over heeft, moet fosfaatrechten kopen van boeren die gestopt of ingekrompen zijn.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 4 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties