Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiovrijdag, 4 maart 2016

Extra radarpost nodig door windpark
Makkum/Den Helder - Het rijk gaat een nieuwe radarpost bouwen op vliegveld De Kooy bij Den Helder. Die is nodig omdat het toekomstige windpark in het IJsselmeer het bestaande radarbeeld voor de militaire luchtvaart gaat verstoren.
Dat blijkt uit het ontwerp-inpassingsplan van Windpark Fryslân, dat vanaf vandaag ter inzage ligt. Belanghebbenden kunnen tot en met 14 april een zienswijze indienen. Op 15 maart is er in Makkum een inloopavond waar mensen vragen kunnen stellen over het project en de procedure.
Het windpark wordt geëxploiteerd door Windpark Fryslân BV. Dat is een bedrijf van de families van windparkondernemers Tjitte de Groot en Pieter Meulendijks. Het is de bedoeling dat de 89 windturbines in het IJsselmeer, ten zuidoosten van Breezanddijk, in 2020 in werking zijn. In het ontwerp-inpassingsplan, dat wordt gepubliceerd door het minister van Economische Zaken, worden de gevolgen beschreven van de plaatsing van de windturbines - en hoe daarmee wordt omgegaan.
Een van de belangrijkste gevolgen is een probleem voor Defensie. De radar van de luchtverkeersleiding van de Vliegbasis Leeuwarden heeft straks onvoldoende zicht op het deel van het IJsselmeer waar het windpark komt, op 6,4 kilometer van Makkum, tien kilometer van Stavoren en achthonderd meter van de Afsluitdijk bij Breezanddijk.
Ook een gebied daarachter, rond het Noord-Hollandse Anna Paulowna is straks minder goed zichtbaar. De nieuwe radarpost van Defensie op vliegveld De Kooy moet die problemen oplossen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 4 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties