Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiovrijdag, 4 maart 2016

Veel geld nodig voor opleiden Friese brandweer
Leeuwarden - Voor het scholen van nieuwe brandweervrijwilligers in Frysl‚n is de komende tien jaar in totaal zeven miljoen euro extra nodig. Dat becijfert de Veiligheidsregio Frysl‚n in een nieuwe analyse. Provinciaal brandweercommandant Wim Kleinhuis wil zo snel mogelijk beginnen met de scholing.
Het tekort is het gevolg van de vergrijzing bij de brandweer. Een relatief groot deel van de twaalfhonderd Friese vrijwilligers zal de komende jaren 55 worden en rond die leeftijd stoppen de meeste brandweerlieden. Er zullen dus ook relatief veel nieuwe vrijwilligers bij moeten komen.
Op dit moment heeft de Friese brandweer 2,5 miljoen euro per jaar beschikbaar voor opleidingen: een miljoen voor de basisopleiding en anderhalf miljoen voor het op peil houden van de kennis en vaardigheden. Alleen al dit jaar is dat vier ton te weinig, volgend jaar zes ton en in 2018 zelfs zeven ton. Vooral de basisopleiding voor de laagste rangen (de manschappen) kost relatief veel geld.
Het extra geld is er niet. Kleinhuis vraagt nu toch toestemming om de extra opleidingen te geven - en dus om voorlopig meer geld uit te geven dan beschikbaar is. Als dat niet gebeurt, zullen eind dit jaar 26 brandweervrijwilligers zonder opleiding blijven en dus niet volledig inzetbaar zijn. De commandant refereert eraan dat in Frysl‚n 833 euro per persoon beschikbaar is voor scholing, veel minder dan in Drenthe (1111 euro) en Groningen (1625 euro).
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 4 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties