Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Hoofdartikelvrijdag, 4 maart 2016

Tweespalt onder Republikeinen
De Amerikaanse verkiezingen voor het presidentschap hebben een bijzondere aanloop. De Democraten en de Republikeinen hebben hun interne strijd voor de uiteindelijke presidentskandidaat. Bij de Republikeinen is die interne strijd het spannendst. Die strijd speelt zich af rondom Donald Trump, een steenrijke zakenman die vastbesloten is de interne strijd te winnen en vervolgens het presidentschap binnen te halen. Alles wijst erop dat Trump inderdaad de Republikeinse presidentskandidaat wordt. Maar zijn partij is diep verdeeld over de geschiktheid van Trump. Hij loochent ongeveer alle standpunten van de Republikeinse elite en voert zijn interne strijd met beloftes die veel Republikeinen verafschuwen.
Neem Trumps opvattingen over homorechten. Die wil hij respecteren. Dat zorgt voor de verdenking dat Trump eigenlijk een verkapte Democraat is. Een verdachtmaking aan de andere kant is de vermeende relaties van Trump met de ex-voorman van de racistische organisatie Ku Klux Clan. Die had zich positief uitgelaten over Trump. Veel Republikeinen hoopten dat de relatie Trump-Ku Klux Klan veel kiezers ertoe zouden brengen niet op hem te stemmen. Maar Trump wist met zijn enorme behendigheid alle stof van zich te afschudden - massaal werd afgelopen dinsdag op hem gestemd. Trump is op een bepaalde manier een enorme populist die van zijn land een geïsoleerde staat wil maken en die in plaats van handelsverdragen te sluiten juist importheffingen wil opleggen. Hij motiveert zijn standpunten niet zozeer met argumenten als wel met versimpelingen in kreten en in slogans. En die vallen op hun plek bij veel Amerikanen die, om welke reden ook, ontevreden zijn: ze hebben pech hebben gehad in hun beroepsleven of zijn alleen gevoelig voor simpelheid in opvattingen.
De Republikeinen hebben met Trump een splijtzwam in hun midden. Die komt, eerder dan menigeen voor waar wil houden, tot uitbarsting. Dat is het moment waarop de Republikeinse partij moet beslissen of en hoe de partij achter de kandidatuur van Trump komt te staan. Velen hopen dat tijdens de nog komende voorverkiezingen de andere Republikeinse kandidaten nog enigszins succesvol zijn. Dan wordt de positie van Trump iets minder sterk en kan de partij wellicht nog wat invloed hebben op zijn strategie tijdens de presidentsverkiezingen.
Intussen lijken de (voor)verkiezingen een groot theaterstuk dat draait om het kopen van de macht. Veel kandidaten krijgen geld van bedrijven en organisaties. Die doen niets voor niets: als hun kandidaat president wordt, proberen ze hun investering met rente terug te krijgen. Zo niet Trump. Die heeft geld zat. Hij hoeft dus ook geen concessies te doen als hij president is.
In sommige kringen in de VS is veel kritiek op het verkiezingscircus. De kritiek gaat over het kopen van de macht én over miljoenen Amerikanen die vanuit inhoudelijk twijfelachtige motieven gaan stemmen. Voor het echte, inhoudelijk politieke debat is weinig ruimte; alles lijkt koopwaar te zijn.
De wereld kijkt toe - maar het theaterstuk gaat bij de presidentsverkiezingen over in levend theater: de wereld wordt immers mee beheerst door de president van de VS.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties