Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodinsdag, 1 maart 2016

Friese advocaten boycotten politieverhoor
Leeuwarden - Advocaten uit Frysl‚n, Groningen en Drenthe weigeren vanaf vandaag verdachten bij te staan bij een politieverhoor. Met deze weigering protesteren zij tegen de nieuwe regeling van bijstand voor verdachten, die vandaag ingaat.
Volgens die nieuwe regeling heeft een verdachte er voortaan recht op dat een advocaat aanwezig is bij het verhoor door de politie. Met die regeling op zichzelf zijn de strafpleiters blij, maar de manier waarop die nu wordt ingevuld stuit hen tegen de borst, zegt advocaat Tjalling van der Goot van advocatenkantoor Anker & Anker.
,,Wij mogen alleen maar bij het verhoor zitten en aan het einde eventueel opmerkingen maken tegen de verhoorder. Maar wij willen ook kunnen overleggen met onze cliŽnt, kunnen corrigeren als iets verkeerd op papier wordt gezet of kunnen ingrijpen als het de verkeerde kant opgaat. Maar als je nu je mond opendoet, word je weggestuurd. Op die manier kunnen wij geen bijstand verlenen."
De noordelijke advocaten raden hun cliŽnten daarnaast aan geen afstand te doen van hun recht op bijstand. Zo wordt het voor de politie onmogelijk een verdachte te verhoren, aldus Van der Goot, en komt de planning van politieverhoren in gevaar. Daarmee willen de advocaten de druk opvoeren bij het Openbaar Ministerie om tot een andere regeling te komen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 1 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties