Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economiedonderdag, 25 februari 2016

Vraag naar leasefietsen groeit sterk
Drachten - Voor Friesland Lease was het na 45 jaar met auto’s werken wel een opmerkelijke stap, erkent marketing manager Mirjam Marinus.
,,We zijn altijd specialist geweest in leaseauto’s en dan vooral bedrijfsauto’s en personenauto’s. Vier jaar geleden hebben we tegen elkaar gezegd dat we ons ook op andere manieren van vervoer wilden richten. We hebben op een landelijke branchedag onze plannen gepresenteerd voor het gebruik van een leasefiets. Vooral in de Randstad zagen we mogelijkheden. Je zit daar met veel files en parkeerproblemen. Met een fiets ben je daar veel sneller op de plaats van bestemming."
Ondanks de positieve verwachtingen kwam het plan de afgelopen jaren niet echt van de grond. ,,Er was nog steeds het fietsplan waarbij werknemers van bedrijven en instellingen relatief voordelig een fiets konden aanschaffen, met fiscaal voordeel. We hebben die tijd gebruikt om alles in de steigers te zetten, zodat we goed toegerust zouden zijn wanneer het fietsplan eindigde. Allerlei dingen kwamen we tegen. Een voorbeeld is de verzekering. Bij een leaseauto moet je rekening houden met een inzittendenverzekering. Voor de fiets moest een 'opzittendeverzekering’ ontwikkeld worden."
Het een-op-een gebruiken van alle protocollen en de werkwijzes van leaseauto’s bij een fietsentak was niet mogelijk. Accountmanager Peter Storm vult aan dat ook op het gebied van onderhoudscontracten en belastingen van alles geregeld moest worden. ,,Net als bij een leaseauto moet je er vanuit kunnen gaan dat er bij pech een vervangend voertuig beschikbaar is. Ook op het gebied van bijtelling moesten er dingen worden geregeld."
Een ander aspect was dat reserveringssystemen zoals die bij auto’s worden gebruikt, niet toegerust zijn op fietsen. ,,Wat te denken van bijvoorbeeld het kentekennummer? Bij auto’s is er bijvoorbeeld ruimte voor zes cijfers of letters. Een framenummer van een fiets is veel langer, dat paste niet in het invulscherm."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 25 februari

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties