Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 24 februari 2016

Impact vervolging Noord-Nigeria dramatisch voor kerk
De vervolging van christenen in het islamitische Noord-Nigeria en de impact daarvan op de Nigeriaanse kerk is nog veel ernstiger dan tot nu werd aangenomen. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de Christian Association of Nigeria (CAN), de grootste koepel van kerkgenootschappen in Afrika, in samenwerking met Stichting Open Doors. In de periode 2006-2013 zijn negen- tot elfduizend christenen vermoord, 13.000 kerken verwoest of gesloten en 1,3 miljoen christenen op de vlucht geslagen.
Het rapport Crushed but not defeated beschrijft de impact van de aanhoudende vervolging op de kerk in Noord-Nigeria. Er is anderhalf jaar onderzoek gedaan en het rapport wordt breed gedragen door alle geledingen van de Nigeriaanse kerk.
De omvang en impact van de vervolging schokt ook Open Doors, een internationale organisatie die opkomt voor vervolgde christenen. Op de jongste Ranglijst christenvervolging van Open Doors staat het land op de twaalfde plaats. ,,We wisten dat de vervolging heftig is in het noorden van Nigeria, maar deze cijfers zijn nog dramatischer dan we dachten", zegt woordvoerder Klaas Muurling. ,,13.000 kerken verwoest of gesloten in acht jaar tijd. Dat is immens. Het zullen soms eenvoudige kerkjes zijn, maar toch: het geestelijk huis van tienduizenden christenen is verwoest."
In Nigeria ria is een tweedeling tussen het christelijke zuiden en het overwegend islamitische noorden. Zuid-Nigeria is economisch stabiel en relatief veilig. Noord-Nigeria wordt gedomineerd door sociale en economische onzekerheid, etnisch-religieuze conflicten en aanvallen van radicale islamitische groeperingen, zoals Boko Haram. Nigeria telt 187 miljoen inwoners, van wie er 84 miljoen christen zijn. Zij vormen de overgrote meerderheid in het zuiden. In het noorden wonen ruim dertig miljoen christenen. Dat is zo’n 30 procent van de totale noordelijke bevolking van ruim 98 miljoen mensen.
Een belangrijke conclusie is dat aanvallen op christenen systematisch plaatsvinden. De voornaamste geweldpleger is Boko Haram. De terreurorganisatie is actief sinds 2002 en heeft sindsdien haar territorium in Noord-Nigeria fors uitgebreid. Minder bekend zijn de Fulani-herders, een islamitisch nomadenvolk, die alleen al vorig jaar 1500 christenen hebben vermoord. Zij zijn vooral actief in de centrale provincies. Ook de islamitische elite in Noord-Nigeria heeft een aandeel in de christenvervolging. Die is voornamelijk verantwoordelijk voor de invoering van de sharia (islamitische wetgeving) in twaalf noordelijke provincies.
Het zwaarst getroffen zijn de uiterst noordelijke staten, waar christelijke gemeenschappen al voor meer dan 60 procent zijn geslonken.
Een geïnterviewde vrouw beschrijft in het rapport hoe Felani-herders haar man vermoordden en haar huis in brand staken, enkel en alleen om hun christen-zijn.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties