Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportmaandag, 22 februari 2016

De rijkunsten van vele Spaanse bestuurders zijn niet zo geweldig
Op 24 januari raakten zes renners van wielerploeg Giant-Alpecin zwaargewond toen ze tijdens een trainingsrit in Spanje werden aangereden door een auto. Afgelopen vrijdag overkwam Thomas De Gendt en Gert Dockx van Lotto-Soudal hetzelfde, wederom in Spanje. Is dat land zou zo gevaarlijk, of moeten wielrenners gewoon beter uitkijken tijdens een training?
Bauke Mollema, profrenner bij Trek-Segafredo: ,,Ongelukken als deze gebeuren vooral in dorpen. Als we aan het trainen zijn, doen we vaak in de dorpen even wat rustiger aan. Wij letten erg op en proberen zo veilig mogelijk te rijden. Nu is het zo dat de rijkunsten van veel mensen in Spanje niet heel geweldig zijn. Vaak zijn het ook toeristen die in huurauto’s rijden, dus hebben ze wat minder controle over het voertuig. Ook het inschatten van een aankomende wielrenner is lastig voor velen. Zij zien niet of iemand nu dertig of vijftig kilometer per uur rijdt. De ongevallen hebben er niet voor gezorgd dat ik angstiger word. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan ook mij overkomen, zonder dat het aan mezelf ligt. Je blijft kwetsbaar als wielrenner."
Edwin Winkels, wielerjournalist en al jaren woonachtig in Spanje: ,,Moeilijk. Het ongeluk waarbij Giant-Alpecin betrokken was, werd veroorzaakt door een bestuurster uit Engeland. Die was vergeten dat ze niet meer in Engeland was en reed op de verkeerde weghelft zo in op de groep renners. Er is hier in Spanje één groot verschil met Nederland; er zijn hier geen fietspaden. Toch vallen hier minder dodelijke fietsslachtoffers dan in Nederland. In 2015 waren er 42 dodelijke verkeersslachtoffers op een fiets. Het is in Spanje de laatste jaren veel veiliger geworden, vooral door betere wegen en betere controles op alcohol. Het staat langs de weg zelfs aangegeven op verkeersborden dat je voorzichtig moet rijden bij wielrenners."
Eerde de Vries, voorzitter van Toerfietsclub Frisia in Leeuwarden: ,,Er is een categorie renners die wel eens blind tekeergaat, maar het grootste deel houdt zich aan de regels. Volgens mij zijn juist profs extra voorzichtig, omdat het hun beroep is. Ik heb thuis een hometrainer en als ik daarop fiets, kan ik via een video op een schermpje voor me achter Cadel Evans aanfietsen. Gewoon op de openbare weg. Bij elke bocht kijkt hij om en steekt hij zijn hand uit. Zo veilig als het maar kan."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties