Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiozaterdag, 20 februari 2016

Nieuwe regels nekken peuterspeelzaal Wyns
Wyns/Leeuwarden - Nog een paar jaar en dan zijn peuterspeelzalen definitief verleden tijd. De Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen maakt van de peuterspeelzalen peuteropvang.
De naamswijziging hangt samen met belangrijke beleidsveranderingen. De peuterspeelzalen moeten professioneel worden geleid. Er mogen geen vrijwilligers meer op de groep staan en de ontwikkelingen van de kinderen moet worden bijgehouden in een kindvolgsysteem. In tegenstelling tot de peuterspeelzalen, kunnen ouders bij de peuteropvang wél gebruik maken van de kinderopvangtoeslag.
Vooral kleine, zelfstandige organisaties komen in de problemen. Volgens onderzoek in opdracht van de MOgroep (waaraan ongeveer de helft van alle peuterspeelzalen heeft meegewerkt) werkt 24 procent van alle peuterspeelzalen op het platteland met vrijwilligers. Op 181 van de onderzochte locaties voor peuterspeelzaalwerk werken samen 652 vrijwilligers en meestal (438 in totaal) werken die bij kleine, zelfstandige organisaties. In Fryslân hebben de onderzoekers de meeste vrijwillige peuterspeelzaalleidsters geteld (131).
Van de zelfstandige peuterspeelzalen uit het onderzoek geeft 10 procent aan dat de locatie dicht moet als gevolg van de wetswijziging. In Wyns is de peuterspeelzaal vanwege het werken met vrijwilligers en de kleinschaligheid al in 2012 opgeheven. Een groep ouders richtte een stichting op om toch activiteiten te kunnen blijven organiseren voor kinderen vanaf twee jaar. Een keer per week komen zij met hun peuters naar het multifunctioneel centrum van Wyns. Hoe moeten de kinderen in het schoolloze dorp elkaar anders ontmoeten?
,,Toen de school hier dicht was, gingen de leerlingen naar vier verschillende scholen. Die ‘generatie’ kent elkaar niet meer en heeft niets met elkaar. Echt zonde", zegt Tineke Bosgraaf, een van de ouders. ,,Gelukkig zitten het grootste deel van de basisschoolkinderen in Wyns nu wel op dezelfde school in Lekkum, maar voor het dorpsgevoel is meer nodig."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 20 februari

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties