Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiovrijdag, 19 februari 2016

Microfoons moeten geluid van JSF meten
Leeuwarden - De geluidsoverlast van de nieuwe straaljager de Joint Strike Fighter (JSF) wordt geregistreerd door een twintigtal microfoons rondom de vliegbasis. Dat heeft defensieminister Hennis-Plasschaert toegezegd aan gedeputeerde Michiel Schrier, voorzitter van de stuurgroep die het advies voorbereidde.
Het advies is er gekomen na een motie van Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA). Omdat de JSF meer geluid produceert dan de F-16, vroeg Eijsink om een permanent meetnet rond de vliegbasis. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) onderzochten de mogelijkheden om tot zo’n geluidsmeetnet te komen. De Commissie Overleg en Voorlichting Milieuhygiëne, waarin ook omwonenden zitting hebben, was nauw betrokken bij het onderzoek.
De kosten voor zo’n geluidsmeet-net bedragen tussen de 60.000 en de 350.000 euro. Dat verschil wordt bepaald door de kwaliteit van de microfoons en de vraag of de resultaten direct (realtime) worden doorgegeven. ,,We weten allemaal dat zo’n JSF miljoenen kost, dus ik neem aan dat ze bij Defensie het advies serieus nemen en niet voor de goedkoopste variant gaan", aldus Schrier.
Geert Verf, voorzitter van Dorpsbelangen Marsum is blij met de komst van een permanent geluidsmeetnet. ,,In oktober 2013 voelde de minister er nog niets voor. Maar zonder gegevens is het heel moeilijk discussiëren met Defensie."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 19 februari

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties