Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiowoensdag, 17 februari 2016

Provincie kijkt naar schrappen regio-buslijnen
Leeuwarden - De provincie Fryslân wil busritten of -lijnen die weinig worden gebruikt, vervangen door alternatieve vormen van openbaar vervoer. Vooral op het platteland rijden nu nog vaak bussen heen en weer die grotendeels leeg zijn. Die lijnen kunnen op termijn deels worden geschrapt en deels vervangen door bijvoorbeeld belbussen.
Dat schrijft het provinciebestuur in een brief aan Provinciale Staten. Veel zogenoemde 'dunne lijnen’ zijn soms nog wel redelijk bezet in de spits, aldus de provincie, maar gedurende de rest van de dag neemt het aantal passagiers dan sterk af. 'Als de forensen en de studenten het dorp uit zijn resteert er nauwelijks een vervoerbehoefte waar het ov in voorziet’, schrijven Gedeputeerde Staten. 'Hierdoor ontstaat een situatie waarin een aantal dunne lijnen als onrendabel kan worden bestempeld, in die zin dat hieraan naar verhouding erg veel geld wordt besteed.’
GS stellen dat ze kritisch willen kijken naar deze ontwikkeling, zodat bij de nieuwe concessie ritten of volledige buslijnen kunnen worden geschrapt. Als vervanging noemt de provincie het voorbeeld van Patyna (voorheen Zorggroep Tellens) rond Weidum, Blauwhuis, Heeg en IJlst. De zorginstelling zet daar een belbus in voor korte ritten in de regio.
Daarnaast moeten de zogenoemde dikke buslijnen, die wel door veel reizigers worden gebruikt, op termijn minder tussenstops krijgen. Het gaat daarbij vaak om buslijnen tussen twee grotere plaatsen. De provincie wil deze bussen vaker rechtstreeks laten rijden en gaat kijken naar alternatieven voor de tussenliggende dorpen.
Om het busgebruik te stimuleren en daardoor de noodzaak te verkleinen dat dunne lijnen worden geschrapt, denkt de provincie eraan een nieuwe promotiecampagne te beginnen. Daarbij moeten mensen ertoe worden bewogen de auto te laten staan.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties