Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Economiewoensdag, 17 februari 2016

Met langer wassen is uitbreiding nog niet nodig
Bolsward - Het is passen en meten in de wasserij van Rentex Floron in Bolsward. Na het binnenhalen van drie grote contracten in vooral het westen van het land moeten de werkzaamheden opnieuw op elkaar worden afgestemd. Het personeelsbestand wordt uitgebreid met vijftig arbeidskrachten naar ongeveer 450 en er wordt langer gewerkt. ,,Normaliter werken we hier van zes uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags. Om alle extra aanvoer goed te kunnen verwerken worden de machines langer gebruikt en gaan we in meer ploegen werken", zegt directeur Titus Mulder. De extra werktijden vallen veelal in de avond (en in de toekomst wellicht ook in het weekeinde). Het bedrijf verwacht daarmee nu ook studenten en scholieren een bijbaan te kunnen bieden.
Het familiebedrijf contracteerde eind vorig jaar drie grote zorggroepen. Het gaat om opdrachten bij het Spaarne Gasthuis te Haarlem, Zorggroep Noordwest-Veluwe te Ermelo en de A12-ziekenhuizen in Den Haag, waaronder het Bronovo, het Groene Hart Ziekenhuis, Medisch Centrum Haaglanden en Verpleeghuis Nebo.
Het wasserijbedrijf is in de afgelopen decennia flink gegroeid. ,,Er heeft zich in die tijd een enorme schaalvergroting voorgedaan", legt de directeur uit. Zijn overgrootvader is in 1913 met het bedrijf begonnen in dezelfde plaats. ,,Iedere groter dorp of stad had in die tijd een of meerdere wasserijen. Die waren voornamelijk bedoeld voor de welgestelde particulieren. Anderen deden hun was vooral zelf. Tot de intrede van de wasmachine bleef dit zo, maar door de opkomst van dit apparaat deden steeds meer mensen in hun eigen huis de was. Welgestelde particulieren stopten daarna met het uitbesteden. We moesten ons in die jaren heroriŽnteren en hebben ons toen gericht op het wassen voor instellingen."
Onder leiding van de vader van de huidige eigenaar is het bedrijf sinds 1970 flink gegroeid. ,,We waren toen nog een lokale wasserij met ongeveer vijftien man aan personeel. Toen hij in 2001 afscheid nam van het bedrijf werkten er al tweehonderd mensen. Het ziekenhuis in Den Helder was een van de eerste instellingen buiten de provincie. Opdrachten kwamen daarna ook uit andere omliggende provincies en intussen bedienen we de hele bovenste helft van Nederland."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties