Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 15 februari 2016

Sportcolumn: Identiteit is een gevoel
Door Daan Rieken
Even was ik vorig weekeinde terug waar ik vandaan kom. In Millingen aan de Rijn. Net onder de rivieren, land van de zachte g, ingeklemd tussen Nijmegen en Duitse grens. Daar waar carnaval gevierd wordt. Precies de reden van mijn terugkeer.
Twee Friezen waren met me mee. Zij wilden dat exotische volksfeest ook wel eens beleven. Zo gaat dat blijkbaar. Als je vertelt in Fryslân te wonen, beginnen ze in andere delen van het land meteen over de Elfstedentocht. Heb je een zachte g en wat zuidelijker roots, dan krijg je onvermijdelijk die clichévragen: vier je carnaval? En ga je dan midden in de nacht dronken met de buurvrouw mee naar huis? (De antwoorden: ja. En: nee.)
Lang was ik al niet meer in mijn oude dorp geweest, veel bekenden had ik maanden niet gezien. In de feesttent werd ik links en rechts op de schouders geslagen. Meest gehoorde opmerkingen: 'hoe staat het met stokslingeren (het woord fierljeppen ligt de meeste carnavalsvierders blijkbaar niet voor in de mond) én simpel 'hé Fries!‘
Die laatste uitroep zette me in het feestgedruis aan het denken. Ik woon weliswaar al vier jaar in Leeuwarden, maar maakt mij dat een Fries? Geeft mij dat net zoveel recht me die titel toe te eigenen als pak 'm beet een in Wytgaard geboren veertiger die nog altijd in de provincie woont en prachtig Fries spreekt en schrijft?
Het is hetzelfde dilemma waarmee organisatoren van sportgala’s worstelen. Terwijl er alleen dit weekeinde alweer veel 2016-kampioenen zijn gekroond, worden woensdag nog de Friese sporttitels van 2015 vergeven. Daarbij maken onder anderen een geboren Brabantse (Ireen Wüst) en een getogen Twentse (Sanne Wevers) kans op de titel Friese sportvrouw van het jaar. Maar, zullen voorstanders aanvoeren, Wüst woont in Heerenveen en heeft Friese ouders. Wevers traint niet alleen in Heerenveen, maar werd zelfs in Leeuwarden geboren.
Meer provincies stoeien met hun sportidentiteit. Zo werd de Utrechtse Dafne Schippers onlangs sportvrouw van Gelderland omdat ze voor haar trainingen in Arnhem woont. Schippers heeft trouwens een Friese opa en oma, dus wellicht zien we haar volgend jaar ook op het sportgala Fryslân?
Ik ben blij dat ik de genomineerden voor die provinciale gala’s niet hoef uit te kiezen. Al kunnen duidelijke spelregels misschien een hoop gedoe voorkomen. Maar, bedacht ik me toen carnavalszaterdag inmiddels was overgegaan in carnavalszondag en ik me met de twee meegereisde Friezen nog altijd ergens ophield tussen bar en polonaise: identiteit is een gevoel. En dat laat zich niet vangen in spelregels.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties