Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiodonderdag, 11 februari 2016

Nieuwe lantaarns kunnen Berltsum opluisteren
Berltsum - Een mooie straat waar toeristen stoppen om foto’s te maken van de directe omgeving: dat is het toekomstbeeld dat Hieke Joostema uit Berltsum koestert van de Buorren in haar dorp. Met de vereniging De Buorren Maken We Samen zet zij zich in om van deze straat - de langste straat in Berltsum - een mooi geheel te maken.
Met dat doel werd de vereniging al in 2011 opgericht. Toentertijd was er veel op de Buorren aan te merken. Verschillende panden waren verpauperd, de stoepen waren verzakt en de straatlantaarns waren oud en verkleurd.
Aan de verpaupering is sindsdien veel gedaan. Met omwonenden knapte de vereniging in 2012 op Burendag een pand op. De buitenkant werd geverfd en er werd een speciale raamdecoratie aangebracht. ,,Het zag er echt veel aantrekkelijker uit", aldus Joostema. ,,En het had effect op de hele straat, want in navolging van deze actie gingen andere mensen ook hun pand opknappen."
Maar wat sinds 2011 nog niet verbeterde, zijn de straatlantaarns. De huidige exemplaren stammen uit 1986 en zijn hoognodig aan vervanging of in elk geval een opknapbeurt toe. De vereniging heeft er duidelijke ideeën over: die wil dat de gemeente Menameradiel de oude lichtmasten vervangt door authentieke straatlantaarns, waarbij het licht wordt verspreid in een soort lantaarn.
Die wens heeft de vereniging bij de gemeente kenbaar gemaakt in een brief. Joostema: ,,Het is een kleine investering, maar wel één die groot effect kan hebben. Voor een paar duizend euro per jaar kan Berltsum een toeristische trekpleister worden. Toeristen fietsen nu vaak in één ruk door, maar zouden dan sneller geneigd zijn te stoppen."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 11 februari

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties