Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Economiewoensdag, 10 februari 2016

Buitenlandse bedrijven moeten werk melden
Leeuwarden - Buitenlandse bedrijven krijgen een meldingsplicht als zij tijdelijk werk doen in Nederland. Kleine bedrijven zullen hiervan worden uitgezonderd. Zo moet een eigenaar van een Duits bedrijf dat in Nederland een tunnel bouwt, melden welke medewerkers aan de tunnel werken en hoe lang ze komen werken. Door invoering van deze plicht kan de Inspectie SZW controleren of EU-werknemers het loon krijgen waar ze recht op hebben en daarmee voldoen aan de Europese detacheringrichtlijn. In oktober 2015 stuurde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit wetsvoorstel aan de Raad van State. Gisteren stuurde hij het naar de Tweede Kamer.
De betaling aan buitenlandse werknemers kwam vorig jaar in Frysl‚n ook aan de orde bij grote projecten als de aanleg van de Centrale As en andere infrastructurele projecten. Er zou onder meer sprake zijn geweest van onderbetaling. Het Gelderse uitzendbureau Aelbers bracht ook huisvestingskosten in rekening aan buitenlandse werknemers die zijn ingezet. De rechtbank in Zutphen bepaalde eind vorig jaar in een zaak die door FNV werd aangespannen dat dit volgens de regels was.
De FNV stelde dat Aelbers tientallen Duitse, Poolse en Hongaarse werklieden structureel heeft onderbetaald door die werknemers voor hun eigen huisvesting te laten betalen. Dat zou onder meer gebeurd zijn bij de aanleg van de Haak om Leeuwarden, de Centrale As van Nijega naar Dokkum en het nieuwe aquaduct bij de Drachtsterweg in Leeuwarden. Een eerder onderzoek in opdracht van de provincie Frysl‚n toonde aan dat de buitenlandse werknemers wel te weinig betaald hebben gekregen. De FNV gaat in deze zaak in hoger beroep, meldde de organisatie in november.
Om te waarborgen dat buitenlandse werknemers voldoende betaald krijgen is er internationaal een meldingsplicht ingevoerd. Er zijn al achttien Europese lidstaten met een dergelijke meldingsplicht. In Nederland gaat de plicht volgens de minister in zodra het ict-systeem af is waarmee de meldingen worden geregistreerd. Dit systeem zorgt ervoor dat de administratieve lasten voor bedrijven laag zijn. Het wetsvoorstel regelt verder dat het gemakkelijker wordt om vanaf 1 juli 2016 boetes over de grens te innen.
De Europese Commissie komt naar verwachting in maart dit jaar met voorstellen om het vrij verkeer van diensten en werknemers eerlijker te maken. Op 19 en 20 april wordt hierover gesproken tijdens de Europese Informele Raad in Amsterdam die minister Asscher voorzit.
In juni 2015 werd al bekend dat het voorstel van Asscher om de Europese detacheringsrichtlijn aan te passen om oneerlijke concurrentie te voorkomen, steun krijgt van Frankrijk, Duitsland, Zweden, BelgiŽ, Luxemburg en Oostenrijk. De minister heeft toen zijn ideeŽn voor een verandering van de richtlijn, ondertekend door de verschillende Europese ministers, aan Europees Commissaris Thyssen gestuurd.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties