Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiowoensdag, 10 februari 2016

Huisartsen: doe iets tegen de afvaloven
Harlingen - Huisartsen en andere vertegenwoordigers van de medische beroepsgroep uit Harlingen en directe omgeving willen dat de politiek actie onderneemt tegen de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen. Daarbij willen zij ook meer duidelijkheid over de gezondheidsrisico’s die deze afvaloven met zich mee brengt.
Dat blijkt uit een open brief gericht aan het gemeentebestuur van Harlingen die de huisartsen gisteren in de Harlinger Courant hebben gepubliceerd. De brief is ondertekend door alle huisartsen uit Harlingen en veel van hun collega’s uit Franeker, Sexbierum en Tzummarum. Ook de namen van verloskundigen, apothekers en fysiotherapeuten uit Harlingen staan onder de brief.
,,Wij balen hiervan", licht huisarts Jan Waling Huisman uit Harlingen toe. ,,Patiënten vragen ons wat de risicos zijn en of ze de ramen dicht moeten houden. En wij weten niet meer wat we hen moeten antwoorden."
De oproep volgt op de verhoogde uitstoot van dioxine door de REC in oktober vorig jaar. Die uitstoot kwam slechts aan het licht doordat juist in oktober een continue meting in de afvalpijp in werking was. Dat doet de opstellers van de brief eraan twijfelen hoe de situatie in de oven dan was voordat deze continue meting in werking was.
Het feit dat Omrin bovendien de storing niet direct heeft gemeld aan de provincie, leidt tot een duidelijke stellingname in de brief: 'Wij vinden het onacceptabel dat onze patiënten aan dergelijke gezondheidsrisico’s worden blootgesteld door een bedrijf dat kennelijk zijn eigen normen hanteert en waarbij de controle te wensen overlaat.’
Het is daarom tijd dat de politiek iets doet aan de afvaloven, vindt Huisman. Dat gebeurt nu te weinig. ,,Het proces wordt steeds vertraagd en men dekt elkaar voortdurend. Ik ben al een jaar of vijf bezig met dit dossier en het helpt allemaal niets."
Het liefst zou Huisman zien dat de REC in elk geval voorlopig wordt stilgezet. ,,Zodat eerst onderzocht kan worden of deze oven wel geschikt is om dit afval te verbranden."
Huisman was zelf tot voor kort lid van de Begeleidingsgroep, die advies uitbracht over een luchtkwaliteitsonderzoek in Harlingen. Mede uit onvrede over het feit dat de provincie dit onderzoek Europees aanbesteedde - waardoor de resultaten veel langer op zich laten wachten - stapte Huisman uit deze groep.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties