Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelwoensdag, 10 februari 2016

Duitse samenleving trilt op grondvesten
De gebeurtenissen in oudejaarsnacht in Keulen dreunen na in de Duitse samenleving. Politie en burgers waren niet in staat om de handtastelijkheden en erger bij vrouwen op het stationsplein te beŽindigen. De politie probeerde na die nacht de feiten te verdoezelen. Die handelwijze verergerde de situatie. Veel vrouwen waren betast, aangerand en sommigen zelfs verkracht en dat mocht niet bekend worden.
'Keulení en de verdoezeling hebben geleid tot felle discussies in Duitsland. Daarbij komt van alles aan de orde: het onvermogen van de Duitse samenleving om met realisme te kijken naar de effecten van de massale immigratie van vluchtelingen; de zorg van de Duitse middenklasse om te voorkomen dat er zich grote veranderingen zullen voordien in de samenleving, bijvoorbeeld door de komst van honderdduizenden 'vreemdení met een eigen cultuur en een eigen godsdienst. Ook wordt fel gediscussieerd over de houding van de Duitse media. Die zou aan de leiband lopen van de regering-Merkel. Ze volgden en versterkten de overmoed van Bondskanselier Merkel: 'Wir schaffen dasí - we fiksen het wel. De leiding van de publieke omroep gaf instructies om met Merkel op te trekken. Vervolgens werd de televisie verweten aan de leiband te lopen van de politiek. De feiten zijn dat de media niet werd opgedragen zich achter Merkel te scharen, maar dat de leiding aan zelfcensuur deed. Journalisten gaven het toe: we zitten te dicht op de politieke macht en willen politiek correct zijn.
Intussen is er een nieuwe politieke correctheid ontstaan, precies de andere kant op. Niemand mag meer ontkennen dat de staat de macht over het maatschappelijke midden is kwijtgeraakt. En de angst voor de invloed van de inmiddels vijf miljoen moslims in Duitsland mag niet meer worden ontkend. Sterker: die is nu begrijpelijk en reŽel. Het is nu ook politiek correct om te zeggen dat criminele vluchtelingen moeten worden uitgezet. En het sluiten van grenzen is niet meer iets van radicalen, maar ook van de middenklasse.
De Duitse samenleving staat te trillen op haar grondvesten. Het land wilde, als gevolg van de verwerking van de Tweede Wereldoorlog, het toonbeeld zijn van maatschappelijke en politieke moraliteit. 'Keulení heeft velen de ogen geopend voor wat te lang niet zichtbaar was geweest dankzij de roze bril van het zoeken naar veiligheid, stabiliteit en het willen laten zien van de 'welkom-cultuurí. Op sociaaleconomisch, cultureel, godsdienstig en etnisch vlak broeit het. Politieke verhoudingen raken verstoord. De kritiek op Merkel en haar getrouwen zwelt aan; wat links en rechts van het politieke spectrum zat vormt het nieuwe midden. Vluchtelingen zijn niet meer zieligerds die welkom moeten worden geheten, maar vormen een bedreiging. Niet alleen voor vrouwen: voor de hele samenleving.
Door dit alles heen speelt de verzwakking van de positie van televisie en kranten. Hun gezag en macht worden aangevreten door sociale media, blogs op internet en filmpjes op privť-sites. Het 'nieuwsí van deze media spreekt aan: kort en bondig, ongenuanceerd en ophitsend. De politieke elite die door de traditionele media ruim wordt bediend, heeft een bondgenoot die verzwakt raakt, waardoor de elite zelf dreigt te marginaliseren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties