Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkzaterdag, 6 februari 2016

Nieuw project Catharijneconvent toont rijkdom van kerken
Utrecht - Het Museum Catharijneconvent in Utrecht lanceert volgend jaar Het Grootste Museum van Nederland, een groot project waarbij rond de twaalf kerken worden opengesteld.
Het project is mogelijk dankzij de steun van de BankGiroLoterij. De BankGiro Loterij, die met haar opbrengsten cultuur steunt, schonk tijdens het GoedGeldGala deze week 925.000 euro aan het Catharijnevonvent voor dit project. In totaal verdeelde de loterij ruim 62 miljoen euro onder 69 culturele organisaties.
Met Het Grootse Museum van Nederland beoogt Museum Catharijneconvent dat kerken in Nederland vaker de deuren openen voor publiek. ,,De kerken moeten nog worden uitgekozen", zegt directeur Marieke van Schijndel. Het gaat om kerken die niet of weinig open zijn. Of om kerken die wel open zijn, maar meer publiek verdienen. ,,Met een aantal kerken hebben we een intentie uitgesproken, zoals met de Willibrordkerk in Utrecht en de basiliek in het Brabantse Oudenbosch." Of er ook een kerk uit Fryslân bij zit, is nog niet bekend.
Dwarsdoorsnede
,,Het gaat om beeldbepalende kerken, die het belang van de kerk tonen, en de pracht van het interieur", vertelt Van Schijnel. ,,Dan nog blijft er veel te kiezen, omdat er heel veel mooie kerken zijn in Nederland, in Friesland. We zijn op zoek naar een dwarsdoorsnede van alles wat er is in Nederland."
Het Catharijneconvent vindt het belangrijk om aan te sluiten bij regionale initiatieven rond openstelling van kerken, zoals Tsjerkepaad. ,,Het is goed om elkaar aan te vullen en samen te zorgen dat kerken meer open zijn. We hopen dat het project als een olievlek werkt."
Het begint met de concrete openstelling. ,,Dat is vaak een enorme inspanning voor gemeenschappen. Er zijn veel vrijwilligers voor nodig."
Daarnaast zullen de deelnemende kerken beter worden ontsloten voor het publiek. ,,Door middel van techniek kun je de publiekservaring verdiepen, meer context bij de kerk bieden", zegt Van Schijndel. ,,Dat zie je in het buitenland al vaak gebeuren. Denk aan de Westminster Abbey in Londen. Daar word je bij de hand genomen door de kerk heen. Je snapt vervolgens veel beter waarom de kerk van waarde is en wat de historische achtergronden zijn. Vaak gebeurt dat met een audiotour."
Kerken in Nederland zouden daar ook meer gebruik van kunnen maken, vindt Van Schijndel. ,,De gemiddelde Nederlander heeft steeds minder kennis over kerken. Een audiotour kan bijvoorbeeld duidelijk maken waarom een dorp rond een kerk is gebouwd en welke historische gebeurtenissen zich hier hebben afgespeeld."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties