Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiodinsdag, 2 februari 2016

Gymleraar op basisschool werpt vruchten af
Heerenveen - Een professionele gymleraar op de basisschool maakt een wereld van verschil, stelt Marije Plantinga van sportkenniscentrum Sport Fryslân. Het voorstel van VVD’er Rudmer Heerema om de gymles op basisscholen alleen door een gediplomeerd gymdocent te laten geven, juicht zij dan ook van harte toe.
In Fryslân geven via het Sport op basisscholen-project van Sport Fryslân al vijf jaar 55 vakdocenten aan 227 van de 420 basisscholen gymles. Uit een nog niet gepubliceerde evaluatie blijkt dat dat zijn vruchten afwerpt. ,,Op de basisscholen die met ons project samenwerken zijn de kinderen motorisch beter ontwikkeld. Ook wordt de gymles effectiever benut. Echte gymleraren weten sneller oefeningen op te zetten en groepjes te vormen. Daar gaat bij de gewone leerkracht nogal wat tijd mee verloren. Ook hun sportenthousiasme wekt aanstekelijk. Kinderen hebben meer zin in gym. De gymleraren nodigen ook bijvoorbeeld sportclubs uit de omgeving uit voor een clinic."
Het project is indertijd samen met De Friesland Zorgverzekeraar opgezet om de kwaliteit van de gymlessen op basisscholen te verhogen. Niet alle 55 vakdocenten geven alleen gymles. Een deel van hun tijd gaat op aan het coachen van de leerkrachten. Plantinga: ,,Sommigen geven voorbeeldlessen of coachen docenten bij de voorbereiding van een gymles. In andere gevallen geven vakleerkrachten en reguliere docenten om en om les. Het niveau van die lessen gaat door het project sowieso omhoog."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 2 februari

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties