Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportmaandag, 1 februari 2016

Sportcolumn: Vuurwerk
Groot was de teleurstelling gisteren bij Cambuur na de nederlaag tegen Heerenveen, maar een dag eerder leek de mineurstemming in het Leeuwarder stadion nog heviger. Zoals ieder jaar gingen de beelden van de laatste training voor de Friese derby het hele land door. Ditmaal alleen niet vanwege de fantastische sfeer, maar vanwege een vreselijk ongeluk. Vlak na aanvang van de oefensessie raakte een jonge vrouwelijke steward gewond door op het veld gegooid vuurwerk. Of ze ooit weer zo van voetbal kan genieten als voor het vuurwerkincident? Laten we het hopen. In de eerste plaats gun ik haar een goed en volledig herstel.
Na het ongeluk was de boosheid niet van de lucht. Met alle verwensingen die ik op internet aan het adres van de vuurwerkbomsmijter voorbij zag komen, zal ik u niet vermoeien. Maar dat 'idioot’ een van de vriendelijkste benamingen voor hem (de politie arresteerde nog diezelfde middag een 31-jarige Leeuwarder) was, zegt genoeg.
De voedingsbodem van die reacties snap ik wel. Zo’n afsluitende training moet net als de derby zelf een voetbalfeest zijn en daarbij horen geen gewonden. Wel keek ik op van de algehele verontwaardiging die in de voetbalwereld ontstond vanwege het feit dat mensen vuurwerk bij zich hebben in een stadion. Alsof op de tribunes bij eredivisiewedstrijden niet bijna wekelijks harde knallen te horen zijn. Alsof er eind november bij Cambuur - De Graafschap vanuit het uitvak géén vuurwerk op het veld belandde. Alsof het niet vreemd is dat stewards bij sommige clubs naar verluidt de instructie krijgen om vuurwerk van het veld te trappen in de hoop beschadiging van de grasmat te voorkomen. Een belachelijke opdracht als die daadwerkelijk wordt verstrekt overigens. Liever duizenden euro’s schade aan een paar grassprietjes dan een voor altijd gebrandmerkt lichaam.
Maar eigenlijk zit het probleem veel dieper. De bij Cambuur gewond geraakte steward staat symbool voor een grotere maatschappelijke ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat het aantal slachtoffers bij vuurwerkongevallen de laatste jaren voor ongeveer de helft uit (niet zelf afstekende) omstanders bestond.
Vuurwerk? Ophouden met die ongein! Laat het spul bij de jaarwisseling alleen nog door professionals de lucht in schieten op door de overheid aangewezen locaties en maak van zowel knal- als siervuurwerk bij voetbalwedstrijden een compleet taboe. Zelfs op het aansteken van sterretjes mag wat mij betreft een stadionverbod komen te staan. Leuk is anders, maar sfeer maken we dan maar op een andere manier. Zodat zo’n jonge vrouw als die uit Leeuwarden nooit meer schichtig om zich heen hoeft te kijken als ze ooit nog eens besluit op haar vrije dag steward te gaan spelen in een voetbalstadion. Reacties? Twitter: @DaanRieken of mail: sport@frieschdagblad.nl</cci:verwijzing>

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties