Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiowoensdag, 27 januari 2016

Storing oorzaak van dioxine-uitstoot REC
Harlingen - De provincie Frysl‚n onderzoekt of er maatregelen kunnen worden genomen tegen afvalverwerker Omrin, naar aanleiding van de te hoge uitstoot van giftige stoffen uit de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen. Die forse uitstoot was het gevolg van een storing in de verbrandingsinstallatie, op 1 en 2 oktober vorig jaar.
Dat heeft de provincie Frysl‚n gisteren bekend gemaakt.
Het college van GS maakt op 2 februari bekend wat het onderzoek naar de handhavingsmogelijkheden heeft opgeleverd, meldde gedeputeerde Michiel Schrier. Schrier gaf samen met wethouder Harry Boon van Harlingen een toelichting op het onderzoek naar de oorzaak van de dioxine-uitstoot.
Volgens Schrier richt het onderzoek naar de handhavingsmogelijkheden zich op de vraag of Omrin fouten heeft gemaakt nadat de storing was ontdekt. Los van het onderzoek willen de provincie en de gemeente dat Omrin een plan maakt om herhaling te voorkomen.
Verstopping
De storing in de REC is ontstaan door een verstopping in de afvaldosering, die werd gevolgd door een storing van de hoofdventilator. Daarna lag er enige tijd vuur op het verbrandingsrooster door smeulend of brandend afval. Dit leidde tot de vorming van dioxines. Omdat de rookgasreiniging door de storing niet werkte, kwam er een verhoogde uitstoot van dioxine vrij, aldus de provincie.
De dioxine-uitstoot in Harlingen wordt gemeten per maand. In het oktobermonster werd een verhoogde uitstoot gemeten. De uitkomsten van de oktobermeting werden pas eind december bekend, omdat toevallig net in die maand een uitgebreider, tijdrovend onderzoek werd gedaan. De analyse van de gegevens duurde daarom langer dan normaal.
Dankzij de maandelijkse meting kon de verhoogde dioxine-uitstoot achteraf worden geconstateerd. Het is technisch (nog) niet mogelijk op het moment zelf (realtime) te meten hoe hoog de uitstoot is, aldus Schrier en Boon. Volgens hen nam Omrin wel meteen maatregelen nadat de storing was ontdekt. Of de afvalverwerker in dat proces zorgvuldig genoeg heeft gehandeld, moet blijken uit het handhavingsonderzoek.
Op basis van de huidige meetgegevens is er geen gevaar voor de volksgezondheid geweest, concludeert GGD Frysl‚n. De gezondheidsdienst verklaart dat dioxines schadelijk zijn als mensen er lange tijd in hoge concentraties aan blootgesteld worden. De uitstoot van de REC was tijdelijk verhoogd.
Grasmonsters
In december heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) grasmonsters genomen, om te bepalen in hoeverre de grond in de buurt van de REC door dioxines is aangetast. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet binnen.
Vandaag is er tussen 16.00 en 19.00 uur in zalencentrum Trebol in Harlingen een informatiemarkt waar belangstellenden vragen kunnen stellen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties