Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 25 januari 2016

Cambuur gaat na rust kopje onder in Den Haag
Den Haag - Het was even voor aanvang van ADO Den Haag - Cambuur toen er een sirene-achtig geluid door de luidsprekers in delen van het Haagse stadion schalde. Vanuit veiligheidsoverwegingen werd bezoekers verzocht het gebouw te verlaten. Maar voor de mededeling goed en wel was afgespeeld, stokte het geluid uit de speakers alweer. Dit, susten clubmedewerkers in de persruimte, gebeurde wel vaker. Publiek kon gewoon binnenblijven, de wedstrijd begon. Voor Cambuur leek dat prima. De Leeuwarders kwamen aardig uit de startblokken en stevenden met een 0-1 voorsprong na de eerste helft af op de winst. Toen de alarmbellen écht moesten rinkelen, gaf de ploeg van trainer Henk de Jong echter niet thuis.
Door Daan Rieken
Want wie uit bij ADO met een voorsprong gaat rusten, weet dat gevaar dreigt. Na de thee zullen de Hagenaren strijden, stormen en lange ballen slingeren op spits Mike Havenaar; en dat was precies wat ze gistermiddag deden. Daar moet je op voorbereid zijn, klonk het na afloop in het Cambuur-kamp. Maar dat waren de Leeuwarders niet. In een vervroegd Haags kwartiertje besliste ADO het duel. Tussen de 52e en 57e minuut boog Havenaar de achterstand met twee goals om in een 2-1 voorsprong.
Cambuur wist zich geen raad met die in vijftien minuten na rust samengebalde Haagse dadendrang. ,,We werden gewoon overrompeld", concludeerde trainer Henk de Jong. ,,Op basis van dat eerste kwartier na rust hebben we verdiend verloren. Gek om te zeggen, want verder was ik best tevreden over mijn ploeg. In de eerste helft zelfs trots."
Hoewel het voetbal niet sprankelend was, had Cambuur in de openingshelft inderdaad het heft in handen. Na veertien minuten bekroonde Sander van de Streek het overwicht van zijn ploeg. Hij rondde een mooie combinatie met Bartholomew Ogbeche stijlvol af door de bal voorbij ADO-goalie Martin Hansen te wippen: 0-1. In het vervolg van het eerste bedrijf had Cambuur afgezien van enkele ADO-kopballen weinig te vrezen. Grootste tegenslag was het uitvallen van Erik Bakker vlak voor rust. De aanvoerder hield aan een tackle op voormalig Cambuur-aanvaller Ruben Schaken een gele kaart én blessure over. De ernst van de kwetsuur aan zijn linkeronderbeen was gisteren nog niet duidelijk.
Eenmaal vervangen door debutant Tom Hiariej hoorde Bakker onder de douche hoe het ADO-publiek vlak na rust tweemaal uit zijn dak ging. Toen hij terugkeerde op de tribunes keek zijn ploeg plots tegen een 2-1 achterstand aan. ,,75 minuten lang speelden we goed", vatte oefenmeester De Jong het duel samen. ,,Eigenlijk had dit een overwinning voor ons moeten zijn. Maar we gaven het in een kwartier weg."
Wat er mis ging bij Cambuur in die vijftien minuten? Van buitenspelers die meer met de opkomende ADO-backs mee hadden moeten lopen tot te veel 'korte ballenblijven spelen: de verklaringen liepen uit een. Gemene deler in de reacties aan Cambuur-zijde was het woord strijd. Dat had de ploeg niet voldoende geleverd toen het ‘t meest gevraagd werd.
Of dat bij een ploeg in degradatiegevaar geen reden was om opnieuw de alarmbellen te laten rinkelen? ,,Ik vond dat we wat verzaakten in het verwerken van de tegenslag na de 2-1", gaf De Jong niet echt antwoord op de vraag. ,,Als we dát wat beter leren en blijven voetballen zoals we in de eerste helft gedaan hebben, gaan we een heel eind komen. We moeten onszelf alleen eens een keer belonen. Tegen Den Haag hadden we bonuspunten kunnen halen." Meer reacties en achtergronden over ADO Den Haag - Cambuur, inclusief de rubriek Spelersrapport, lees je vandaag in de sportkatern van het Friesch Dagblad. Op print, of digitaal via www.deibled.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties