Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiowoensdag, 20 januari 2016

Plan azc voor 600 mensen in Leeuwarden
Leeuwarden - In het oude postsorteercentrum aan de Snekertrekweg in Leeuwarden komt een asielzoekerscentrum voor zeshonderd mensen. Dat heeft burgemeester Ferd Crone gisteren gezegd. Wel moet de gemeenteraad nog toestemming geven. Maandag is er een informatie-avond in het stadskantoor.
Al sinds de zomer is Leeuwarden in beeld bij het Centraal Orgaan Asielzoekers om er een azc te vestigen. Dat de keuze van het COA nu op het postsorteercentrum is gevallen, kan rekenen op de steun van het college. ,,Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de locatie onze voorkeur heeft, omdat het niet in een directe woonomgeving staat maar toch vlakbij winkels, station en binnenstad."
Crone erkent dat de stemming in het land omtrent de komst van vluchtelingen ten opzichte van deze zomer is omgeslagen. Protesten in Geldermalsen, Rotterdam en Heesch liepen uit de hand toen bewoners en relschoppers raadsvergaderingen belemmerden of geweld gebruikten. ,,Je hoort van ieder incident, maar je hoort het nooit als het goed gaat", zegt Crone. Toch neemt Leeuwarden meer maatregelen dan in september, toen de komst van de noodopvang in het WTC werd aangekondigd. ,,Iedereen die de informatieavond wil bezoeken, zal een identiteitsbewijs mee moeten nemen."
Leeuwarder steun
Ondanks de incidenten elders in het land, blijft burgemeester Crone positief over de houding die Leeuwarders zullen aannemen. ,,De noodopvang heeft geleid tot nul incidenten, ook al waren er toen ook bezwaren. En de mensen die zich vrijwillig inzetten voor de vluchtelingen in de noodopvang, hebben al aangegeven dat ook te willen doen voor het azc." Crone hoopt ook dat de kerken, sportverenigingen en anderen zich zullen blijven inzetten. ,,Want het gaat hier om een langdurig verblijf en integratie en participatie zijn enorm belangrijk."
De gemeente is bezig met de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat bij de start van het azc eind dit jaar ook het onderwijs voor de kinderen op orde is.
Het postsorteercentrum is nu nog eigendom van Achmea maar wordt verkocht aan ondernemer Tom Genee die het op zijn beurt weer verhuurt aan het COA. De verwachting is dat het gebouw aan het einde van het jaar klaar is voor gebruik. Genee was als eigenaar van Nieuw Gaasterland onder meer betrokken bij de komst van vluchtelingen naar Rijs, wat uiteindelijk niet doorging.
In het verleden waren er in Leeuwarden twee azcís gevestigd, aan de Bonkevaart en bij de vliegbasis.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties