Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 20 januari 2016

Achter de kerkmuren kijken in Franeker
Franeker - Hoe gaat het eraan toe achter de kerkmuren van de Franeker kerken? Voor wie dat wil ontdekken is er dit voorjaar in Franeker een 'elfkerkentocht’. Zeven kerken staan voor de zomer op het programma, bij voldoende belangstelling volgen er na de zomer nog vier, vertelt ds. Roger Wind uit Franeker.
Het idee is ontstaan vanuit het pastoresconvent in Franeker, waar predikanten en voorgangers van de diverse geloofsgemeenschappen elkaar treffen. ,,We hebben het al eens een keer eerder gedaan, lang geleden. En een paar jaar terug heb ik als geestelijk verzorger bij GGZ Friesland meegewerkt aan een soortgelijk initiatief in Sneek. Met een gecombineerde groep vanuit diverse kerken en de GGZ zijn we bij een aantal kerken en een moskee op bezoek geweest. Iedereen was enthousiast om mee te doen."
Onbekend
Zo ging het ook in Franeker. ,,Gezamenlijke diensten en andere activiteiten hebben er voor gezorgd dat we minder vreemd voor elkaar zijn geworden", zegt Wind. ,,Vroeger kende je de kerken van anderen alleen van buiten, daar kwam je niet, tenzij er een begrafenis was van je buurman. Tegenwoordig zijn de tegenstellingen minder scherp. Toch zijn er nog veel dingen die je niet zo goed van elkaar weet. Voor veel protestanten zijn de gebruiksvoorwerpen in de katholieke kerk, zoals wijwater en wierook, bijvoorbeeld onbekend. Bovendien bestaan er toch ook nog wel vooroordelen over elkaar."
De kerken zijn het er wel over eens: wat hen onderling bindt, is meer en groter dan wat hen scheidt. ,,Meer respect en begrip begint met echte belangstelling en interesse voor elkaar", zegt Wind.
Het idee van de kerkentocht is om wekelijks op donderdagavond met een groep mensen een kerk te bezoeken. Dat begint op 3 maart met de katholieke St.-Fransiscuskerk. Daarna staan achtereenvolgens de christelijke gereformeerde kerk, de vrije evangelische kerk, de protestantse Martinikerk, De Stipe (GGZ Friesland), de doopsgezinde kerk en de Maranatha Baptisten Gemeente op het programma. ,,De voorganger of een gemeentelid vertelt over zowel het kerkgebouw als de gemeente. We sluiten af met een lied."
Signaal naar buiten
Iedereen kan deelnemen aan de avonden, jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk betrokken. Want de kerkentocht is ook een signaal naar buiten toe, zegt Wind. ,,We vinden het leuk om mensen die niet zo vertrouwd zijn met een kerk eens te laten zien wat wij nu eigenlijk doen."
Wind hoort geregeld van mensen: 'ik zou eigenlijk wel iets met een kerk willen’. ,,Dat is vaak niet zo gemakkelijk. Ze vragen zich af: Welke kerk? Hoe moet ik kiezen? Wat zijn de verschillen? Veel jongeren hebben geen idee wat er precies gebeurt, en veertigers en vijftigers leven soms nog altijd met het beeld dat ze van de kerk hebben van vroeger."
De avonden duren van 19.30-21.00 uur. Aanmelden kan via: j.doevendans@hetnet.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties