Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Sportdinsdag, 19 januari 2016

SPORT1. Analyse: Vleugelspelers Cambuur hebben gering rendement
Cambuur staat na de nederlaag tegen Vitesse (0-2) op de zeventiende plaats in de eredivisie. Volgens oud-Cambuurspeler Marco van der Heide, thans sportschrijver en voetbaltrainer, is n van de oorzaken voor die benarde positie het geringe rendement van de vleugelspelers. Een analyse.
Zes verschillende spelers kregen dit seizoen een basisplaats toebedeeld als vleugelspits. Furdjel Narsingh, Mikhail Rosheuvel en Xander Houtkoop werden voor die positie aangetrokken, terwijl Bartholomew Ogbeche (spits), Sander van de Streek (middenvelder) en Jack Byrne (middenvelder) daar ook minuten maakten. In onderstaande tabel staat een overzicht van het aantal speelminuten per speler en hun directe bijdrage aan de productie in de vorm van goals en assists.
Wat opvalt, is dat negen van de elf goals en assists bij Narsingh en Ogbeche vandaan kwamen. Dat is vooral Rosheuvel en Houtkoop aan te rekenen. Zij zijn van nature buitenspelers, maar kwamen gezamenlijk in 1400 speelminuten (bijna zestien volledige wedstrijden) tot slechts n schamele assist
Wie Narsingh, Rosheuvel en Houtkoop tegen elkaar afzet, ziet dat eerstgenoemde een veel hoger rendement haalt (tabel 2). Narsingh scoorde eenmaal en gaf drie assists. Bovendien stond hij al 24 keer aan de basis van een doelpoging van een teamgenoot (de zogenoemde key pass, waar Rosheuvel en Houtkoop vooralsnog onder de tien blijven.
In de speelwijze van Cambuur is het plan om via een gedegen opbouw de vleugelspelers te bereiken. Vaak volgt er dan een voorzet, een onderdeel waar vooral Rosheuvel tot nu toe zwaar in tekortschiet. Hij slingerde 63 ballen voor, waarvan er slechts zeven een teamgenoot bereikten. Van alle spelers in de eredivisie doet alleen Willem II-rechtsback Frank van der Struijk dat procentueel gezien nog slechter.</cci:TypographyTag>
Toch k oos de technische staf van Cambuur er afgelopen zaterdag in het thuisduel tegen Vitesse voor om Narsingh te passeren ten faveure van Rosheuvel. Henk de Jong zei daarover in het programma van Omrop Frysln het volgende: ,,We kunnen met Cambuur alles verliezen, maar dan wel als hardst werkende ploeg van Nederland. Als ik naar de training kijk, dan zie ik Rosheuvel het kunstgras bijna opvreten. Daar moet Narsingh ook in mee."
Tegen Vitesse koos De Jong, al dan niet vanwege de afwezigheid van Houtkoop, voor Van de Streek als linksvoor. De Jong: ,,Ik stel graag mensen op die een doelpunt kunnen maken. Ogbeche kan dat, en Byrne ook, mits hij dichtbij het doel speelt. Dat is het wel zo’n beetje. Ook Van de Streek heeft een neusje voor de goal." Wat ongetwijfeld meespeelde, was de opeenvolgende zeges met het middenveld Erik Bakker, Jamiro Monteiro en Byrne, dat tegen Vitesse intact bleef.
Mocht Van de Streek weer naar het middenveld verhuizen, bijvoorbeeld door blessures of vormverlies van het drietal dat daar nu speelt, dan is het de afweging waard om Ogbeche naar links te verhuizen. Ook als buitenspeler heeft Ogbeche laten zien doelpunten te kunnen maken. Sinds zijn komst naar Cambuur scoorde hij zelfs meer als vleugelspeler. In de punt van de aanval maakte hij elke 182 minuten een eredivisie-doelpunt, als buitenspeler elke 138 minuten. Door Ogbeche aan de zijkant op te stellen, komt er een plek als spits vrij voor Martijn Barto of Valmir Berisha
In elk geval zou de technische staf van Cambuur er goed aan doen de rol van de buitenspelers eens kritisch tegen het licht te houden. Vooral Houtkoop en Rosheuvel hebben nog maar bijzonder weinig bijgedragen aan het aanvalsspel van Cambuur. Na het aantrekken van verdedigers Darryl Lachman en Tom Hiariej zou de komst van een nieuwe linkerspits geen overbodige luxe zijn.
De gebruikte data zijn afkomstig van Opta Sports en vrij toegankelijk op WhoScored.com en Squawka.com

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties