Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodinsdag, 19 januari 2016

Excellente school bespaart veel kinderen reistijd
Harlingen - Frysl‚n telt sinds gisteren twee excellente basisscholen. Na obs De Mienskip in Buitenpost, die voor de derde keer dat predicaat kreeg, mag ook kbs Sint MichaŽlschool in Harlingen zich excellent noemen.
Anders dan voorgaande jaren geldt het predicaat nu voor drie jaar. Een excellente school presteert niet alleen heel goed, maar onderscheidt zich ook van andere scholen op een specifiek gebied.
De Sint MichaŽlschool in Harlingen, met meer dan 355 leerlingen, verdiende het predicaat excellent volgens directeur Tineke Geertsma door de begeleiding van kinderen met spraak-, taal- en gehoorstoornissen. ,,Het hele team heeft twee jaar lang hiervoor een studie gevolgd. De groep leerlingen hoeft nu vanuit deze regio niet meer naar de Skelp in Drachten, al gauw een taxirit van anderhalf uur. Mijn motto voor schoolvervoer is: op de fiets als het kan, met de taxi als het moet."
Ook met de training worden de docenten drie dagen in de week begeleid door een leerkracht van Skelp. Dat is een speciale onderwijsinstelling in Drachten voor slechthorende kinderen en kinderen met spraak- of taalontwikkelingsproblemen. Geertsma: ,,De leerkracht van Skelp heeft al ruim twintig jaar ervaring. Dat is toch wel wat anders dan een studie van twee jaar."
Aanleiding voor de Sint MichaŽlschool om zich op die groep te richten, was een onderzoek dat de GGD drie jaar geleden uitvoerde. Daaruit bleek dat Harlingen veel kinderen met taal- en spraakstoornissen telde. Sommigen van hen zaten al op de MichaŽlschool, maar sinds die zich op deze groep is gaan toeleggen, is dat aantal gegroeid tot elf.
De specialisatie komt niet alleen het kleine groepje ten goede; het taalpeil van alle kinderen is omhoog gegaan. Geertsma: ,,In hoeverre een specialisatie versterking van het hele onderwijsaanbod betekende, was ook een van de zaken waar de inspecteurs van de scholen die het predicaat hadden aangevraagd naar keken. Alle zestien groepen van onze school zijn langs de meetlat gelegd."
Scholen die voor de tweede keer tot excellente school zijn uitgeroepen mogen vanaf deze maand meedoen met het experiment 'regelluwe‚Äô school. Zij mogen afwijken van vrijwel alle regels. Zo wil staatssecretaris Sander Dekker de scholen ruimte geven om hun onderwijs naar eigen inzicht nůg beter te kunnen maken.
De Mienskip in Buitenpost, dat voor de derde keer op rij tot excellente school is uitgeroepen, is een van die regelluwe scholen. Maar tot nu toe is de school nog niet tegen hinderlijke regels aangelopen, zegt directeur Reiny Kas. ,,Zaken waarvan we dachten dat het regels waren, blijken dat in de praktijk niet te zijn. Vakken als geschiedenis en aardrijkskunde hoeven bijvoorbeeld niet apart gegeven te worden, maar die mogen we clusteren."
In totaal vroegen dit jaar ruim tweehonderd basis- en middelbare scholen het predikaat aan. In 130 gevallen werd het toegekend. In overleg met de scholen geeft de Onderwijsinspectie geen cijfers uitgesplitst naar provincie.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties