Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiomaandag, 18 januari 2016

GrienLinks en BFVW ruziën over petitie
Leeuwarden - De online petitie van de Statenfractie van GrienLinks tegen het rapen van kievitseieren is uit de lucht. Zaterdagmiddag bleek de site www.laatliggendatei.nl door onbekenden te zijn gehackt. Daarop is die direct offline gehaald.
Wie de petitie van GrienLinks wilde ondertekenen, werd heimelijk doorgeleid naar de petitie op de website van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW). Die petitie pleit echter juist voor het behoud van de traditie om eieren te rapen. Of tegenstanders door de hack onbedoeld de BFVW-petitie vóór het aaisykjen hebben getekend, is niet bekend.
Ook is niet bekend wie er achter de digitale sabotage zit, aldus GrienLinks-fractievoorzitter Retze van der Honing. ,,Maar het is duidelijk uit welke hoek de daders komen." Op Twitter beschuldigde Van der Honing de BFVW wel expliciet: 'Bond van Friese Vogelwachten legt website www.laatliggendatei.nl plat. Zeer onsportieve daad van deze organisatie.
Onzin, zegt BFVW-voorzitter Rendert Algra. ,,Het zou toch heel dom van ons zijn om die site te hacken? Die petitie was al bijna doodgebloed en trok nauwelijks meer nieuwe ondertekenaars." Een belronde langs verschillende medewerkers van de BFVW leverde ook geen dader op. ,,Niemand wist hier iets van of had hier iets over gehoord", aldus Algra.
Dat GrienLinks vrijwel direct na de hack bekendmaakte de petitie niet meer online te zetten, maakt Algra bovendien argwanend. Hij heeft een eigen theorie: ,,Misschien zitten ze er zelf wel achter. Dit was in elk geval een mooie manier om met die petitie te stoppen."
Volgens Van der Honing is de lol er echter van af. ,,Het ging ons om een open en eerlijke discussie over het aaisykjen. Dat kan blijkbaar niet. We willen niet verzeild raken in een onfrisse discussie over deze hack." Bozer toont hij zich over de petitie van de BFVW zelf: ,,Die is misleidend."
Uitzoeken wie er precies achter de sabotage zit, wil Van der Honing niet. Wel wijst hij bezoekers op de website spreeuwen.nl, die ook een actie tegen het aaisykjen is gestart. De jongerenafdelingen van GrienLinks en D66 zijn echter wel van plan daarnaast een nieuwe petitie te lanceren. Dat gebeurt donderdag, voor het Provinciehuis in Leeuwarden.
Tot zaterdagmiddag was de petitie van GrienLinks tegen het aaisykjen ongeveer 550 keer ondertekend. Die van de BFVW telde gistermiddag achttienhonderd ondertekenaars en volgens Algra komen daar op korte termijn nog eens vijfhonderd bij. Dat hoge aantal bewijst volgens hem dat de voorstanders van het aaisykjen in Fryslân in de meerderheid zijn.
Morgen besluit het college van Gedeputeerde Staten of het dit jaar een ontheffing verleent op het verbod om kievitseieren te rapen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties