Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportmaandag, 18 januari 2016

Cambuur wanhoopt niet na valse start
Leeuwarden - Winnen van Vitesse, het zou een vliegende start van de tweede seizoenshelft zijn geweest. Cambuur deed zn best, maar op beslissende momenten werd in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe jaar duidelijk waarom de gasten uit Arnhem in de subtop staan en de Leeuwarders in de degradatiezone bivakkeren. ,,Sterke ploeg, goede ploeg", klonk het na afloop met bewondering uit de mond van Henk de Jong. Hij zat er voor een verliezend trainer goedgeluimd bij na de 0-2 nederlaag. Maar dat had een reden.
,,Vitesse is namelijk de terechte winnaar, zo eerlijk moet je zijn", vond De Jong ,,En het is tactisch gezien misschien wel de beste ploeg van de eredivisie. Het is dat ze een hoop jonge jongens hebben, anders hadden ze misschien wel eerste gestaan. Dan vind ik dat we het uitstekend hebben gedaan. Keurig netjes."
Het viel te begrijpen, die manier waarop De Jong de nederlaag kon relativeren. Natuurlijk baalde heel Cambuur van het verlies. Maar de ene nederlaag is de andere niet: er zijn er zat geweest dit jaar waarbij de ploeg het zichzelf kon verwijten dat ze weer puntloos in de kleedkamer zat. Bijvoorbeeld door niet scherp aan een wedstrijd te beginnen, taken niet uit te voeren of door zichzelf niet te belonen met doelpunten.
Maar het verlies tegen Vitesse was er een waar Cambuur toch met enige tevredenheid op terug kon kijken. Aan het strijdplan, de werklust en het spel van de Leeuwarders lag het - uitgezonderd het te weinig creren van kansen - namelijk niet. De Arnhemmers waren simpeweg slimmer, beter en doeltreffender in wat de 400e competitiezege van Vitesse was.
De Jong: ,,Uiteindelijk is dit een nederlaag waar je wel iets mee kunt. We hebben Vitesse in bepaalde fases lang onder druk kunnen zetten. Dat kan niet elke ploeg, want niet elke ploeg speelt zo tegen Vitesse. Daardoor hadden ze het toch lastig."
Het spel van de Leeuwarders was dan ook bij vlagen prima en leuk om naar te kijken. Fraaie combinaties, fijnbesnaarde aanvallen of knappe passing om snel het spel te verleggen; er ging veel goed. En dat zijn zaken die Cambuur nodig heeft in duels waar het straks cht om gaat; die tegen concurrenten als De Graafschap, Roda JC, Excelsior, Willem II, FC Twente en zelfs ADO Den Haag.
Laat die laatste komende zondag nou net de volgende opponent zijn. Als Cambuur in de Hofstad zo kan spelen als zaterdag in eigen huis tegen Vitesse, is er alle reden om te hopen op de eerste zege in 2016.
Dan zullen er overigens wel minder slordigheden in het spel moeten zitten. Want.... De rest van dit verhaal lees je vandaag in de sportkatern van het Friesch Dagblad of online via www.deibled.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties