Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Economievrijdag, 15 januari 2016

Lage dieselprijzen betekenen niet voor iedereen goud geld
Leeuwarden - ,,Het lijkt allemaal wel heel mooi, maar in de relatie met vaste klanten geldt vaak een dieselclausule. Dat betekent dat de vrachtpenningen toenemen als de brandstofprijs stijgt en dat we minder voor het vervoer krijgen als de prijs daalt", zegt algemeen directeur Freerk Tilkema van Tiltrans in Burgum (drie onderdelen met samen meer dan zestig bedrijfswagens).
,,Als collega’s vrachten voor ons doen en voor onze kleine klanten is er meestal geen sprake van een clausule. In dit soort gevallen kan de opbrengst tijdelijk hoger zijn, maar in de praktijk blijkt dat deze tarieven ook snel worden aangepast." Volgens Tilkema bestaat ongeveer een derde van de transportkosten uit de dieselprijs en een derde uit het salaris van de chauffeur. Het overige deel zijn algemene kosten, zoals reparatie en onderhoud.
Het is moeilijk te zeggen wie nu echt profiteert van de lage brandstofprijzen, zegt Tilkema. ,,Uiteindelijk zal de consument in de winkel het moeten merken. Als Jumbo de spullen goedkoper in de winkel kan krijgen, kunnen ze in principe de prijzen verlagen, zodat de klant ook profiteert."
Martsen Runia van transportbedrijf Runia in Nijemirdum (zes vrachtwagens) zegt dat iedereen profiteert van de lage brandstofprijzen. ,,Wij hebben weliswaar te maken met dieselclausules, maar het is onze ervaring dat iedereen er baat bij heeft: de opdrachtgever, de vervoerder en de consument", zegt ze.
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties