Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodonderdag, 14 januari 2016

Ambtelijke fusie lijkt van de baan in Zuidoost-Fryslân
Oosterwolde - Een ambtelijke fusie tussen Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland lijkt van de baan. Een meerderheid van de gemeenteraad van Ooststellingwerf is nog wel voor instandhouding van de huidige samenwerking, maar niet meer voor een ambtelijke fusie. In mei was in Ooststellingwerf nog een meerderheid voor zo’n fusie - die ook door de colleges van de drie gemeenten was voorgesteld. De raden van Opsterland en Weststellingwerf staan er van meet af kritisch tegenover.
Een en ander bleek gisteravond tijdens de bespreking van de toekomstvisie van Ooststellingwerf, die volgens opdracht a-politiek was opgesteld. De grootste partij, Ooststellingwerfs Belang, stelde de huidige samenwerking verder te willen uitbreiden, maar niet langer voor een ambtelijke fusie te zijn. Coalitiepartner CDA is nog wel voor zo’n fusie, de derde coalitiepartij VVD zei net als Ooststellingwerfs Belang de samenwerking te willen voortzetten zoals die in 2010 is aangegaan. Op dit moment werkt een kwart van de ambtenaren van Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland in OWO-verband.
Gemeentelijke herindeling is voor zeker twee partijen in Ooststellingwerf geen taboe meer. Na de PvdA, met vier zetels de grootste oppositiepartij, is nu ook voor GroenLinks zo’n bestuurlijke fusie bespreekbaar. Beide partijen geven als reden dat bij het optuigen van samenwerkingsverbanden, de democratische legitimiteit met voeten wordt getreden. De PvdA is dan voor herindeling met Opsterland en Ooststellingwerf, GroenLinks kijkt verder, ook over de Friese grens. Dat sluit aan bij de eerder deze maand gepresenteerde toekomstvisie van Weststellingwerf. Daarin gaan vier van de vijf scenario’s over herindeling en speelt in alle gevallen Ooststellingwerf een rol.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 14 januari

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties