Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiowoensdag, 13 januari 2016

Scholieren studeren vaker door na diploma
Leeuwarden - Veel minder havo- en vwo-scholieren gingen de afgelopen twee jaar na hun eindexamen een jaar werken of naar het buitenland. Ze gingen vaker meteen naar het hbo of de universiteit, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS is dit het gevolg van de invoering van het leenstelsel.
In Fryslân, Groningen en Drenthe steeg het percentage scholieren dat meteen doorstudeerde, in twee jaar van 86 naar 94. Landelijk steeg datzelfde percentage van 84 naar 91.
De basisbeurs voor studenten is afgelopen zomer omgezet van een voorwaardelijke gift in een lening. ,,Leerlingen die in 2014 slaagden voor hun eindexamen, zagen het leenstelsel aankomen", aldus een woordvoerder van het CBS. ,,Ze dachten: als ik nu een tussenjaar neem, val ik volgend jaar onder het nieuwe stelsel. Dan wordt het een dure beslissing om een jaar te reizen of te werken."
Eerder was het lang onzeker of de omzetting al in het schooljaar 2013/2014 zou worden doorgevoerd. Ook toen besloten veel meer studenten om meteen te gaan studeren.
De nieuwe cijfers sluiten aan bij de verklaring die de Leeuwarder hogescholen Stenden en NHL eerder gaven voor de forse stijging in studentenaantallen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties