Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiowoensdag, 13 januari 2016

Steeds meer treinstoringen in Nederland
Leeuwarden - Het aantal storingen op het spoor neemt opnieuw toe. Vorig jaar waren er 2947 meldingen van storingen in het treinverkeer, een toename van ruim 18 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het is het vijfde jaar op rij dat het aantal treinstoringen toeneemt. Reizigersorganisatie Rover is bezorgd over de ontwikkeling.
De storingsgegevens worden bijgehouden door de particuliere website Rijdendetreinen.nl. Het gaat om ongeplande aanpassingen van de dienstregeling, waarbij meestal per geval één of meerdere treinen uitvallen. Vertragingen zijn niet meegenomen in de cijfers.
Het grootste deel van de storingen op het spoor - ruwweg een derde van het aantal meldingen - is al jarenlang het gevolg van kapotte seinen of wissels of een overweg of bovenleiding waarmee iets aan de hand is. Vorig jaar bleef dat aantal gevallen zowel landelijk als in Fryslân min of meer stabiel.
Landelijk is vooral de toename in het aantal meldingen van defecte treinen opvallend. Het aantal storingen met die oorzaak steeg vorig jaar met liefst 58 procent, van 307 in 2014 naar 484 vorig jaar. Ook het aantal aanrijdingen met een persoon steeg: van 221 naar 261. Daarbij gaat het meestal om gevallen van zelfdoding.
Friese tracés
Vier spoortracés lopen geheel of gedeeltelijk door Fryslân: Leeuwarden-Zwolle, Leeuwarden-Groningen, Leeuwarden-Stavoren en Leeuwarden-Harlingen Haven. Het eerste tracé van die vier is geëlektrificeerd en wordt bereden door de NS, de andere drie spoorlijnen hebben geen bovenleiding en worden bereden door dieseltreinen van Arriva.
Ook het aantal storingen op de vier Friese tracés vertoont door de jaren heen een stijgende trend. Vorig jaar steeg dit aantal van 71 naar 86, dat is vergelijkbaar met de landelijke ontwikkeling.
De stijging was in de provincie Fryslân grotendeels het gevolg van een groter aantal gevallen van defecte spoorbruggen en -viaducten. Het aantal storingen met die verklaring steeg van vier naar vijftien. De voortdurende problemen aan de spoorbrug bij Akkrum verklaren een deel van die stijging. Die brug is in 2007 gebouwd en vertoont steeds meer mankementen.
Ook op Friese spoorlijnen gebeurde het vorig jaar vaker dat een trein als gevolg van een defect niet (door) kon rijden: dat aantal meldingen steeg van drie naar zeven. Dit gebeurde bij zowel Arriva als de NS.
Reizigersorganisatie Rover zei tegenover nieuwssite Nu.nl dat ook het aantal meldingen van overvolle treinen fors toenam. De organisatie noemt de cijfers ,,schokkend" en wil het probleem aankaarten bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
De NS stelde gisteren dat een verklaring voor de ontwikkeling is dat storingen steeds nauwkeuriger worden gemeld; ook kleinere storingen zouden nu volgens de NS worden meegenomen in de cijfers.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties