Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 13 januari 2016

Christenvervolging in 2015 nog heviger
Ermelo - De vervolging van christenen is vorig jaar wereldwijd sterk toegenomen. Dat blijkt uit de Ranglijst christenvervolging 2016 van Open Doors. De internationale organisatie die opkomt voor vervolgde christenen bracht de ranglijst over vorig jaar dinsdag naar buiten. Religieus extremisme is de grootste aanjager van vervolging.
Voor de veertiende keer staat Nood-Korea op nummer 1. Christenen in dit land zijn onder het dictatoriale, communistische regime hun leven niet zeker. Irak en Eritrea volgen op plaats 2 en 3 (in 2014 op respectievelijk 3 en 9). Op nummer 4 en 5 staan Afghanistan en SyriŽ.
Op de jaarlijkse ranglijst staan vijftig landen waar christenen in het afgelopen jaar het zwaarst werden vervolgd. Open Doors registreerde 7100 doden door geloofsvervolging, drieduizend meer dan in 2014. Ook zijn er volgens de onderzoekers in 2015 meer dan 2425 kerken beschadigd of vernietigd; twee keer zoveel als het jaar ervoor.
De werkelijke aantallen liggen nog hoger omdat het in sommige landen buitengewoon moeilijk is om incidenten te registreren, bijvoorbeeld in Noord-Korea of SyriŽ.
Open Doors definieert vervolging als 'het bewust vijandig bejegenen van christenen in woord en daad vanwege hun geloofsovertuigingí. Een grote onderzoeksafdeling meet vervolging aan de hand van een aantal vaste criteria. Een land kan maximaal honderd punten scoren.
Hogere drempel
De stijgende lijn van christenvervolging van de laatste jaren zet door, stelt Open Doors op basis van de puntentelling. ,,Het is ongelofelijk hoeveel toename er is", zegt woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors. ,,De drempel om op de lijst te komen ligt vijf punten hoger dan vorig jaar. MauritaniŽ en Sri Lanka zijn om die reden van de lijst verdwenen, en niet omdat de situatie in deze landen is veranderd. Ook zien we dat elk van de vijftig landen gemiddeld 2,6 punten hoger scoort dan in 2014."
Sommige landen zijn een paar plaatsen gedaald op de lijst. Dat oogt als een verbetering, maar dat is het meestal niet. Zo is SomaliŽ gedaald van plaats 2 naar plaats 7. Echter niet omdat de omstandigheden zijn verbeterd voor de enkele honderden christenen die het land telt. ,,De situatie is nog even ernstig, maar SomaliŽ is ingehaald door landen waar de situatie voor christenen (sterk) is verslechterd."
,,Wat opvalt is dat de landen in de top tien qua puntenaantal steeds dichter op elkaar staan", aldus Muurling. ,,Een paar jaar geleden was het gat tussen Noord-Korea en de daaropvolgende landen veel groter. Eritrea staat nu vlak achter Noord-Korea op plaats drie. Dat zegt iets over de wanhopige situatie voor christenen in dit land." In het Afrikaanse land worden christenen onder meer in zeecontainers opgesloten, vaak zonder juridisch proces en onder miserabele omstandigheden. Anderen worden vermoord.
De ranglijst geeft vooral inzicht in christenvervolging, maar geeft indirect ook een weergave van de situatie voor andere minderheden. ,,Toch kunnen we op basis van deze lijst stellen dat christenen ruim in de meerderheid zijn wat geloofsvervolging betreft", aldus Muurling.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties