Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Geloof & Kerkmaandag, 11 januari 2016

Topberaad voor Anglicaanse kerk
Canterbury - De Anglicaanse Kerk staat voor een belangrijke week. In Engeland wordt vanaf vandaag topberaad gehouden, in een periode dat de wereldwijde anglicaanse gemeenschap sterk verdeeld is. Aartsbisschop Justin Welby heeft daarom alle leiders van de kerkprovincies uitgenodigd om deze week in het Engelse Canterbury over de toekomst te praten. De grote vraag is: hoe kan de eenheid bewaard blijven?
De bijeenkomst wordt gehouden tot en met zaterdag op het terrein van de kathedraal van Canterbury, de 'moederkerk’ van de anglicaanse gemeenschap. De zogenaamde Primates meeting is vooral bedoeld om de gespannen verhoudingen te bespreken. Een van de opties is een lossere structuur van de anglicaanse gemeenschap.
De verschillende kerkprovincies zouden dan wel met 'Canterbury’ verbonden zijn, maar niet per se met elkaar. Zo’n structuur zou veel kou uit de lucht kunnen nemen, denken waarnemers. De aartsbisschop van Canterbury, de geestelijk leider van de anglicaanse gemeenschap, nodigt sinds 1978 om de paar jaar de leiders uit om belangrijke onderwerpen te bespreken. Vanaf 2013 staat de evangelicaal Welby aan het hoofd van de kerk. Hij wil kerken meer ruimte bieden om zelfstandig kerk te zijn, passend bij de eigen context. Volgens de aartsbisschop mogen er in de anglicaanse kerkfamilie van de 21e eeuw ,,grote meningsverschillen, en zelfs wederzijdse kritiek" bestaan, ,,zolang we samen trouw zijn aan de openbaring van Jezus Christus."
De anglicaanse gemeenschap zou zich in de toekomst meer moeten richten op discipelschap, op het elkaar liefhebben en dienen. ,,En bovenal op de verkondiging van het goede nieuws van Jezus Christus."
De anglicanen zijn sinds 2003 sterk verdeeld over onderwerpen als het gezag van de Schrift, homoseksualiteit en vrouwelijke bisschoppen. Diverse parochies hebben zich al afgescheiden in de VS en Canada.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties