Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Sportvrijdag, 8 januari 2016

Sein op groen voor OFK, dankzij code geel
Franeker - Normaliter zijn ze elkaars tegenstander, maar de afgelopen dagen hadden de 138 teams die ingeschreven staan voor de Open Friese kampioenschappen zaalvoetbal plotseling een gezamenlijke vijand: de ijzel. Bijna, maar niet helemaal, gooide die de voorrondes van de Friese titelstrijd in de war. Na een hoop onzekerheid, gepuzzel en geschuif, kon Arjan Russchen gistermiddag echter opgelucht ademhalen. ,,De voorrondes zullen op tijd klaar zijn voor de finaledag", liet de voorzitter van de OFK-organisatie weten.
Door Gerard Bos
Dat de voorrondes in sporthal De Trije in Franeker moesten zijn afgerond vr de finaledag van morgen in diezelfde hal, was zonneklaar. En dus knutselde de organisatie voor de editie van 2016 onlangs een mooi speelschema voor de 96 heren- en 42 damesteams in elkaar. Genoeg avonden met vele voorrondes waarin teams konden strijden om een finaleticket.
Maar de ijzel, de gladheid die het Noorden deze week in z’n greep had, zorgde deze week ineens voor onverwacht veel hoofdbrekens. Bij Russchen en zijn medebestuurders, maar ook bij de teams. Want de manier waarop de voorrondes moesten worden uitgespeeld en vooral wr, werd een belangrijk vraagstuk.
Dinsdag zorgde de ijzel al voor problemen, maar toen werd er nog wel gespeeld. Vier teams, waaronder Leekster Eagles, achtten het niet veilig genoeg om af te reizen naar Franeker. De voorronde ging door en dus schakelden die teams zichzelf uit. ,,Sneu, want we hadden wel begrip voor de keuze. Veiligheid staat voorop. Maar die teams dan opnieuw inplannen, kon niet. Dat zou competitievervalsing zijn, omdat de andere twintig er nu eenmaal wel waren."
Woensdag zagen Russchen en co zich door de aanhoudende problemen met ijzel en gladheid echter gedwongen om de hele voorronde te schrappen en de voor die avond ingedeelde teams kregen - het was immers een besluit van de organisatie - nog wel een nieuwe kans op plaatsing. Zoals gisteren, toen er wel werd gespeeld. Russchen: ,,Met dank aan code geel. Toen het KNMI dat aankondigde, konden we besluiten om de voorrondes door te laten gaan."
Dat was maar goed ook, want de 24 teams die door de afgelasting woensdagavond niet in actie kwamen, waren al ingepland op donderdag en vrijdag. Een nieuwe afgelasting van voorrondes zou tot een heus hoofdpijndossier hebben geleid.
Geen wonder dus dat, toen het doorgaan nog niet zeker was, er een oproep kwam van de OFK-organisatie via de sociale media. Of mensen nog eventueel ruimte hadden in andere hallen dan sporthal De Trije? Ja, zo was het antwoord. ,,Het was een noodplan, voor als we op de donderdag niet hadden kunnen spelen. Dan had het vr zaterdag nog her en der in de provincie gemoeten."
En dat had gekund, want volgens Russchen werd er onder meer hulp geboden vanuit Heerenveen, Easterein, Harkema en De Westereen. ,,Uiteindelijk bleek het niet nodig, maar het tekent de goede wil."
Eind goed, al goed dus. Vandaag zijn er nog voorrondes en dan dus morgen de finaledag. IJs en weder dienende uiteraard.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties