Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 6 januari 2016

Leeuwarder kerk begint met brunchdiensten
Brunchen en een kerkdienst, het is een al vaker beproefde combinatie. In de Grote Kerk (PKN) in Leeuwarden is bijvoorbeeld maandelijks de Jacobijner Noen, in Joure hebben de doopsgezinden een 'Bible News Café’met een maaltijd en in Britsum hadden de gereformeerden jarenlang 'Kom-kijk-en-doe-mee-diensten’waarbij de gemeenteleden de dienst afsloten met een gezamenlijke maaltijd. Evangelische gemeente de Salvator in Leeuwarden begint vanaf komende zondag met wekelijkse Brunchdiensten. Het is de tweede dienst die de Leeuwarder kerk straks elke zondag op de rol heeft staan, naast de reguliere samenkomst om tien uur.
Het idee is volgens voorganger Nicolas van Amerom ,,ontstaan in gebed’ ,,We trekken in onze eerste dienst al heel veel jongeren en jongvolwassenen en we voelden als gemeente dat we daar meer mee moesten doen." Leeuwarden is een studentenstad met zo’n vijfendertigduizend studenten, op mbo- en hbo-instellingen, zo schat de voorganger. ,,Dat is een enorm potentieel”Met de tweede diensten wil de Salvator met een ander concept proberen nog meer mensen voor het christelijk geloof te interesseren. ,,Bezoekers die gezelligheid zoeken in combinatie met verdieping. We beginnen om 12.00 uur met een brunch, waar we 2 euro voor vragen. Ook bezoekers van de eerste dienst kunnen hier, als ze dat willen, bij aanschuiven. Na een half uur begint dan de aanbiddingsdienst en daarna de preek. Als die afgelopen is zingen we nog één lied en dan kan, wie dat wil, naar huis maar er is ook gelegenheid om in groepjes over de dienst en preek door te praten. De drieslag is: eat (eten), worship (aanbidding), connect (verbinding)." Rond kwart voor twee is de dienst afgelopen.
Het is voor de Salvator ,,een avontuur en experiment", erkent de voorganger. Enkele jaren geleden werd de tweede dienst namelijk geschrapt. Deels omdat die minder bezocht werd en ook omdat twee diensten op een zondag een te grote belasting waren voor de vrijwilligersteams in de kerk. ,,Daarom hebben we nu bij de tweede dienst ook geen aparte kinderdienst. Wel is er kinderopvang tot vier jaar."
Hij kijkt nu, terugblikkend, wel anders naar die opkomst van toen in de tweede diensten. ,,Gemiddeld kwamen daar zon honderd mensen. Wij vonden dat toen eigenlijk te weinig. Ik ben onlangs in Mobile geweest in de Verenigde Staten bij City Hope Church, een kerk waar we mee samenwerken. Daar hebben ze een derde dienst om 17.00 uur. Daar komen tachtig bezoekers. Maar zei zeggen: 'dat zijn er toch maar weer tachtig’."
Vrijwilligers
Voor de extra dienst in Leeuwarden is er een vrijwilligerspool van zo’n vijftig mensen opgezet. Van Amerom hoopt bij de start op zo’n 120 bezoekers. ,,We denken namelijk dat een deel van de mensen uit de eerste dienst wellicht uit gaat wijken naar de brunchdiensten. We richten ons overigens niet op enkel studenten, maar op een ieder die wil komen."
Tot eind april staan de brunchdiensten gepland. Daarna gaat de evangelische gemeente evalueren of men er na de zomer mee verder gaat.
De Brunchdiensten (Archipelweg 133) beginnen om 12.00 uur

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties