Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodinsdag, 5 januari 2016

Rijkswaterstaat: blijf thuis vanwege ijzel
Leeuwarden - Rijkswaterstaat raadt automobilisten in het noordoosten van het land, die vanochtend niet per se de weg op hoeven, aan om thuis te blijven. Ondanks het vele strooien zijn de wegen naar verwachting spekglad door de neerslag en kou. Dat leverde gisteravond al veel overlast op: zo waren er diverse ongelukken op de A32 tussen Meppel en Heerenveen.
Gisteren overdag was het vooral sneeuw die voor gladheid zorgde. Volgens weeronline.nl viel op veel plaatsen in Fryslân één tot twee centimeter sneeuw, met uitschieters tot vijf centimeter. Dit gold ook voor Groningen, Drenthe, de Noordoostpolder en delen van Overijssel.
Een neveneffect van de winterse neerslag veroorzaakte nog de meeste overlast: ijsvorming op hoogspanningsleidingen in Groningen, in combinatie met de harde wind, zorgde voor stroomdippen, korte verstroringen in de elektriciteitsvoorziening. De draden in de hoogspanningsleidingen gingen 'dansen’ en kwamen dan soms te dicht bij elkaar, met kortsluitingen tot gevolg.
Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zag zich genoodzaakt om wegens de dipjes operaties af te gelasten. 'Met name bij hoogcomplexe ingrepen zoals die in het MCL plaatsvinden kan tijdelijke uitval van apparatuur risico’s voor de patiënt opleveren’, meldde het ziekenhuis. Er werden in totaal ongeveer 35 operaties afgezegd. Ingrepen die medisch gezien geen uitstel konden dulden gingen wel door. Vanaf vijf uur 's middags vonden alle operaties weer doorgang. Ook vandaag wordt er naar verwachting gewoon geopereerd. De andere Friese ziekenhuizen lieten desgevraagd weten geen last te hebben van stroomstoringen.
Treinuitval
Door de stroomstoringen vielen gisterochtend tussen zeven uur en half elf meerdere treinen tussen Leeuwarden en Groningen uit. Seinen en assentellers raakten verstoord: als gevolg daarvan gingen rondom Groningen veel spoorbomen automatisch dicht - en niet meer open. Een ingreep van het veiligheidssysteem, verklaarde ProRail. In de buurt van Grijpskerk ging ook een tijdrelais kapot waardoor daar ook overwegen dichtbleven.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 5 januari

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties