Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiodinsdag, 5 januari 2016

December zelfs warmer dan gemiddelde aprilmaand
Leeuwarden - Met een lange reeks van datumrecords en een gemiddelde etmaaltemperatuur die zelfs hoger lag dan wat gangbaar is voor april, gaat december 2015 de boeken in als een zeer bijzondere weermaand. Nog nooit was het zo warm in december. Nog nooit ging de laatste maand van het jaar vorstloos voorbij.
<cci:TypographyTag class="character" displayname="TypographyTag(1)" name="TypographyTag1">De gemiddelde temperatuur lag in de afgelopen maand bijna zes graden hoger dan normaal. In Schettens mat Klaas Ybema een etmaalgemiddelde van 8,9 graden, terwijl 3,3 graden normaal is voor de laatste maand van het jaar. In Siegerswoude kwam Ad Vermaas uit op een gemiddelde van 8,8 graden, Sas Kingma registreerde in Driezum 8,6 graden, Jaap Hoogsteen mat in Kollum een gemiddelde van 9 graden en in Wommels deed Rients Smit daar met 8,9 graden nauwelijks voor onder.</cci:TypographyTag>
Niet alleen overdag was het extreem warm, ook ’s nachts koelde het nauwelijks af. In Schettens lag de gemiddelde minimtemperatuur van 7,1 graden ruim anderhalve graad boven de normale maximumtemperatuur voor december. Sommige nachten bleef het warmer dan tien graden. De temperatuur kwam in het gehele land geen enkele keer onder het vriespunt. Dat was nog nooit eerder gebeurd sinds het weer wordt bijgehouden. Normaal voor De Bilt zijn dertien vorstdagen in december.
De warmste dag was 17 december met in Schettens 13,4 en in Siegerswoude 14,4 graden. In De Bilt steeg het kwik die dag naar 15,3 graden en met 16,6 graden in Wijk aan Zee werd bijna het absolute decemberrecord verbroken. In december 1953 mat het KNMI in Maastricht 16,7 graden.
In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur in de afgelopen decembermaand uit op 9,6 graden. Zelfs in maart is het daar nog nooit zo warm geweest. In De Bilt is maart 1991 met een gemiddelde van 8,8 graden de warmste van de afgelopen drie eeuwen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 5 januari

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties